Regio, 18 januari 2021 - "Veilig werken met persoonlijke beschermingsmiddelen." Werken op een dynamische en risicovolle werkplek vergroot de kans op een arbeidsongeval. Nog steeds vallen er werknemers van steigers, hoogwerkers, daken of bouwliften. In sommige gevallen zelfs met ernstig en blijvend letsel tot gevolg. Dit heeft grote gevolgen voor je leven en dat van je naasten. De inspectie SZW controleert dus niet zonder reden of werkplekken en werkgevers de zorgregels voldoende naleven. Een belangrijk onderdeel daarvan is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril, veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Lees hieronder meer.

Wat is PBM?

PBM is de afkorting van persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat je op een veilige en gezonde manier je werk kunt uitvoeren. Bij persoonlijke beveiligingsmiddelen kun je aan de volgende soorten bescherming denken:

  • Hoofdbescherming;
  • voetbescherming;
  • hand- en armbescherming;
  • oog- en gezichtsbescherming;
  • gehoorbescherming;
  • lichaamsbescherming;
  • ademhalingsbescherming;

Daarbij zijn persoonlijke beschermingsmiddelen weer in drie categorieën ingedeeld: van I (eenvoudig), tot II en II (complex). Een veiligheidsbril, handschoenen, werkschoenen en hoofdbedekking vallen onder categorie I. Naarmate de veiligheidsrisico’s groter wordt geacht, krijgen de persoonlijke beschermingsmiddelen een hoger nummer. Zo is er vanaf categorie II een EU-typeonderzoek vereist. Onder categorie III vallen alle persoonlijke beschermingsmiddelen met het hoogste risico op letsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor werken op een plek met risico op valgevaar van grote hoogte of de kans op een elektrische schok door onder spanning te werken.

Werkschoenen zijn leverbaar in verschillende klassen

Ook werkschoenen worden ingedeeld in meerdere categorieën waarvan SB de instapcategorie is. SB staat voor Safety Base en deze werkschoenen voldoen aan de basisvereisten. Alle andere categorieën voldoen minstens aan deze basisvereisten, maar er wordt telkens een aantal eisen aan toegevoegd. Zo voldoen bijvoorbeeld zwarte werkschoenen (categorie S1) aan de basisvereisten, maar hebben daarnaast ook een gesloten hiel, zijn antistatisch en hebben een verstevigde neus.