24 november 2020, Dirksland - De afdeling Radiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft deze maand nieuwe apparatuur in gebruik genomen. Zo verwelkomde het Dirkslandse ziekenhuis een patiëntvriendelijkere mammograaf en een zeer geavanceerde CT-scanner. Lees hieronder meer.

Geavanceerde CT-scanner verlaagt aantal vervolgonderzoeken

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft als vierde ziekenhuis van Nederland de Philips IQon Spectral CT-scanner in gebruik genomen. Dit geavanceerde apparaat past een techniek toe waarbij met één scan veel extra informatie over de weefselstructuren in het lichaam van de patiënt wordt verkregen.

Chris van den Berg, manager Radiologie: “Op deze manier kan de arts sneller een definitieve diagnose stellen en hoeven patiënten minder vaak terug te komen voor aanvullend onderzoek. Hierbij is geen hogere dosis röntgenstraling nodig om de extra informatie te verkrijgen.”

Meer comfort tijdens borstonderzoek dankzij nieuwe mammograaf

Ook zijn er twee nieuwe mammografen geplaatst; zowel in het ziekenhuis in Dirksland, als in de buitenpoli van het ziekenhuis in Brielle. De nieuwe apparaten voor borstonderzoek bieden meer comfort voor de patiënt dankzij de gewelfde aandrukplaat die aansluit op de vorm van de borst. Daarnaast is de scanduur en compressietijd korter.

Chris van den Berg: “De Hologic 3Dimensions mammograaf maakt dunnere opnamen, waardoor nauwkeuriger onderzoek plaatsvindt. Zo kunnen afwijkingen in de borst in een vroeger stadium ontdekt worden.”