6 november 2020 - Het door de Nederlandse visserijsector opgestelde visiedocument is 3 november j.l. aangeboden aan Eurocommissaris Sinkevičius, verantwoordelijk voor visserij. Sinkevičius ontving het visiedocument van Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Vorige week overhandigde de visserijsector het visiedocument aan de Nederlandse Europarlementariërs die nauw betrokken zijn bij de Visserijdossiers. Lees hieronder verder.

Visiedocument

Vorige week overhandigde de Nederlandse visserijsector – bestaande uit de Pelagic Freezer-trawler Association, VisNed, Nederlandse Vissersbond, Visfederatie en Bestuurlijk Platform Visserij – het visiedocument aan de Nederlandse Europarlementariërs die nauw betrokken zijn bij de Visserijdossiers.

Brexit, energietransitie en pulsvisserij

In het visiedocument staat onder andere dat er veel zorgen zijn omtrent de brexit en over het feit dat er op steeds minder plaatsen gevist kan worden door de gevolgen van de energietransitie en het aanwijzen van extra natuurgebieden. Daarnaast wil de Nederlandse visserijsector dat de pulsvisserij opnieuw tegen het licht gehouden wordt.

Eerste stap

De Nederlandse Vissersbond is vergenoegd dat Eurocommissaris Sinkevičius het visiedocument inmiddels in handen heeft. “De Nederlandse visserijsector staat voor intense uitdagingen. Het visserijbeleid dat grotendeels in Europa gevormd wordt heeft daar grote invloed op. Eurocommissaris Sinkevičius is daar aanvoerder van. Dat hij ons visiedocument in ontvangst heeft willen nemen, is een eerste stap in het krijgen van begrip en ruimte (letterlijk en figuurlijk) om te blijven vissen”, zegt Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.

Europarlementariërs

Ook de Europarlementariërs hopen met het afgeven van het visiedocument een extra signaal te geven richting de Eurocommissaris.
Europarlementariër Peter van Dalen: “De energietransitie is nodig, maar er is nauwelijks overleg met vissers over de manier waar(op) windmolenparken aangelegd worden, en of daar gevist kan worden. Dat moet anders.”
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: “Voor de Nederlandse familiebedrijven in de visserij dreigt een rampscenario door de brexit. Het is in het belang van beide partijen om overeenstemming te bereiken over een evenwichtige overeenkomst die wederzijdse toegang tot visgronden en de verdeling van visquota garandeert.”
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen: “De Noordzee is niet onbeperkt, dus vissers mogen niet zomaar worden verdreven voor windmolens of natuurparken. De EU moet eerst kijken naar alternatieven en gevolgen. Dat zou goed bestuur zijn.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Tekst Ned. Vissersbond.