Middelharnis - Kan het huidige transport schoner? En wat kan waterstof daarbij betekenen? Wat is ervoor nodig om waterstof in het vervoer te kunnen gebruiken? Welke subsidies zijn er beschikbaar en hoe kun je die aanvragen? Welke waterstoftoepassingen komen er binnenkort op de markt? Dit waren de concrete vragen die tijdens de interactieve bijeenkomst aan de orde kwamen. Autobezitters, agrariërs, transporteurs en anderen die zich wilden laten informeren over het rijden op waterstof en die ook graag wilden weten hoe je daarvoor subsidie kunt aanvragen, waren welkom op donderdagmorgen 15 oktober 2020 j.l. Gemeente Goeree-Overflakkee: "U bent van harte welkom om over het onderwerp met ons in gesprek te gaan. De sessie is inclusief een gratis testrit in een waterstofauto, een waterstofchallenge en een waterstofprimeur, het thema 'waterstof voor transport' wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht." Lees hieronder meer.

Vervolg

De locatie van de ontbijtsessie op 15 oktober was restaurant Grevelingen, Parallelweg 1, Bruinisse. Sprekers deze morgen waren o.a. Jacob Jan Dogterom, Adrie Visbeen (DLG), Joop Geelhoed en Tonnie van Peperstraten. De (deels digitale) bijeenkomst met thema ‘Waterstof dé oplossing voor schoon en snel vervoer!?` begon reeds 08:00 uur in de morgen.

Gratis testrit H2 auto

Wie wilde ervaren hoe het is om in een waterstofauto te rijden, kon gebruik maken van de aangeboden gratis testrit 'Waterstog challenge'. De Waterstof Challenge werd echter uitgesteld van oktober 2020 naar 19/20 maart 2021 (i.v.m. corona). "Tijdens de Waterstof Challenge ervaart u zelf hoe het is om te rijden op waterstof." Onder de deelnemers van de themabijeenkomst werd een rit verloot, waaraan kon worden meegedaan met een team van minimaal 3 tot 4 personen. De deelnemers stellen zelf hun eigen team samen en gaan volgend voorjaar ervaren hoe het is om op waterstof te rijden.

Primeur

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Arien Verwey van New Holland de hybride waterstoftractor. Deze tractor heeft afgelopen donderdag ook nog in Stad aan 't Haringvliet gestaan voor bezichtiging.

Programma

Om 8.00 uur startte het programma met de volgende onderwerpen:

  • Els de Wit van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ging in gesprek over subsidiemogelijkheden en wat daarbij komt kijken.
  • Arjan de Putter van Fast Concepts schoof aan om te vertellen over personenvervoer en besteltrucks op waterstof.
  • Jacob Jan Dogterom en de tractorfabrikant vertelden over de mogelijkheden van waterstof binnen duurzame landbouw.
  • Tonnie van Peperstraten informeerde de aanwezigen over zijn toekomstige waterstoftankstation bij Oude-Tonge.
  • Eric Beers van Hytruck Consult vertelde over de huidige markt binnen de transportsector.
  • Via een panel bestaande uit o.a. Adrie Visbeen (DLG Logistics), Joop Geelhoed (Geelhoed Transport), Paul van Emmerik (Gemeente Rotterdam) werd het gesprek gevoerd over de knelpunten en uitdagingen rond het rijden op waterstof.