Landelijk - Visserijbedrijven welke actief zijn in de kleinschalige kust- en binnenvisserij kunnen nog tot en met 14 oktober 2020 een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in verband met de gevolgen van de COVID-19 pandemie. De vaste tegemoetkoming bedraagt €1.000,00 per bedrijf voor de binnenvisserij en €1.500,00 per bedrijf in de kleinschalige kustvisserij. Lees hieronder meer.

Voor wie?

De tegemoetkoming voor de kleinschalige visserij is beschikbaar voor visserijbedrijven in de kust- en binnenvisserij, met een vaartuig tot 12 meter lang. Voor visserijbedrijven actief in de binnenvisserij is een eenmalige tegemoetkoming van € 1.000,00 beschikbaar, voor de kleinschalige kustvisserij is een eenmalige tegemoetkoming van € 1.500,00 beschikbaar. Visserijbedrijven uit de genoemde categorieën komen voor tegemoetkoming in aanmerking indien zij in de periode vanaf het ingaan van de coronamaatregelen op 16 maart tot en met 15 juni van dit jaar minimaal €1.000,00 dan wel €1.500,00 omzetverlies hebben geleden.

IJsselmeervissers komen helaas niet in aanmerking voor een tegemoetkoming op grond van deze beleidsregel, omdat in die categorie vissers gemiddeld genomen weinig tot geen omzetverlies geleden is. Dit omdat de IJsselmeervisserij een groot deel van de betreffende periode gesloten was en niet of niet afdoende aangetoond kan worden dat een IJsselmeervisser schade heeft geleden door de coronamaatregelen.

Voor de kleinschalige kustvisserij geldt dat uw vissersvaartuig moet staan in geschreven in het Visserijregister en moet behoren tot het vlootsegment MFL1 of MFL2. Ook dient u uw vangsten in de jaren 2018 en 2019 hebben geregistreerd in het E-lite logboek. Daarnaast moet uw omzetverlies in de periode van 16 maart t/m 15 juni 2020 minimaal €1.500,00 bedragen.

Voor de binnenvisserij geldt dat u in het bezit dient te zijn van een vergunning voor beroepsmatige visserij op de binnenwateren. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u minimaal €1.000,00 omzetverlies hebt geleden in de periode van 16 maart t/m 15 juni 2020.

Digitaal aanvragen bij RVO, met eHerkenning

De tegemoetkoming kan enkel digitaal aangevraagd worden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. eHerkenning is een methode waarmee u op een veilige manier kunt inloggen op de websites van verschillende instanties om online zaken te regelen.

Het kan zo zijn dat u reeds over eHerkenning beschikt voor uw onderneming. Als u niet zeker weet of u al eHerkenning heeft, neem dan contact op met uw boekhouder of financieel adviseur. In veel gevallen gebruiken zij reeds eHerkenning om diverse zaken voor uw onderneming te regelen of kunnen zij nagaan of u al eHerkenning heeft.

Heeft u nog geen eHerkenning en vindt u het lastig om dit zelf aan te vragen? Ook dan kunt u contact opnemen met uw boekhouder of financieel adviseur. Lees hier meer over het aanvragen en gebruiken van eHerkenning.

Regeling opengesteld tot en met 14 oktober 2020

Visserijbedrijven die aanspraak willen maken op deze tegemoetkoming, moeten er snel bij zijn; aanvragen kunnen worden gedaan tot en met uiterlijk 14 oktober aanstaande. De Nederlandse Vissersbond roept haar leden kust- en binnenvissers om zo spoedig mogelijk alsnog een aanvraag in te dienen. Om een succesvolle aanvraag te kunnen doen, dient u aan de gestelde voorwaarden voldoen en moet u kunnen aantonen dat u minimaal €1.000,00 dan wel €1.500,00 omzetverlies hebben geleden gedurende de aangegeven periode.

Hulp bij aanvragen

Vanuit de Nederlandse Vissersbond ondersteunen we onze leden bij het aanvragen van de ‘Tegemoetkoming voor kust- en binnenvisserij’. Wij helpen u graag bij het opstellen en indienen van een aanvraag. Neem gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheden en u kunnen helpen bij het indienen van een aanvraag.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Egbert van der Tuin of Emma Kater – de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.