28 september 2020, Landelijk - Maandag 14 september is het advies van dhr. T. Joustra aangeboden aan de Tweede Kamer. Joustra was eind juni door de minister van LNV mevr. Schouten aangesteld als verkenner met als opdracht om in kaart te brengen om te onderzoeken wat er nodig is om de visserijsector het Noordzeeakkoord te laten ondertekenen. Joustra sprak in de zomermaanden met vertegenwoordigers uit de visserijsector (de PO’s), de (voormalig) voorzitter van het OFL, overheden en een vertegenwoordiger namens de NGO’s. Namens de Nederlandse Vissersbond sprak voorzitter Johan Nooitgedagt met dhr. Joustra. Lees hieronder verder.

Vervolg

Positie visserij in Noordzeeakkoord

De Nederlandse Vissersbond en de PO Urk hebben voor het ondertekenmoment in het vroege voorjaar van 2020 laten weten zich niet te kunnen aansluiten bij het Noordzeeakkoord. Later voegden ook de andere visserijorganisaties zich bij het tweetal. De belangrijkste argumenten om “nee” te zeggen tegen het Noordzeeakkoord waren en zijn nog steeds de verliezen aan visgebied door het aanwijzen van natuurgebieden (gesloten voor visserij) naast de ruimte voor windparken die voor visserij al verloren gaat en het te lage bedrag dat is aangeboden voor compensatie aan de visserijsector. In de eerdere brief aan verkenner Joustra liet minister Schouten weten het van grote betekenis te vinden dat de visserijsector toch in zijn geheel deelneemt aan het Noordzeeoverleg en daarom Joustra als verkenner heeft aangesteld.

Aanbevelingen Joustra

In een brief aan de minister benoemt verkenner Joustra een viertal adviezen aan de Rijksoverheid die ertoe moeten bijdragen dat de visserij op enig moment kan overwegen om deel te nemen aan het Noordzeeakkoord:

  • Een duidelijke procedure is nodig om, op basis van onderzoeksresultaten, tot een weging te komen of bepaalde visserijactiviteiten in de voorgestelde natuurbeschermingsgebieden in de toekomst mogelijk zijn.
  • Stel voldoende saneringsmiddelen gedurende een langere periode van het Noordzeeakkoord beschikbaar voor vissers die niet verder kunnen of willen met vissen.
  • Zorg voor een concreet toekomstperspectief voor de visserij waarbij de realisatie van een emissiearme kotter gestalte krijgt door de instelling van een taskforce emissiearme kotter.
  • Stel voldoende middelen beschikbaar om het perspectief van de emissiearme kotter te realiseren met als uitgangspunt dat innovatie bereikbaar is voor de individuele visser.

Als Nederlandse Vissersbond missen we een duidelijke aanbeveling op het gebied van de gebiedssluitingen. Het lijkt erop dat de visserij eerst zou moeten instemmen met de eerder voorgestelde gebiedssluitingen en later moet afwachten in hoeverre het weer kan worden geopend. Lessen uit het verleden leren de visserij dat wanneer een gebied eenmaal gesloten is er altijd argumenten blijven om het niet te openen, tot grote frustratie van de visserij.

Joustra heeft ook een tweetal adviezen voor de visserijsector die in de brief worden benoemd:

  • Sluit aan bij het Noordzeeoverleg en zorg dat de visserijsector meebeslist over de toekomst van de Noordzee.
  • Zorg voor een belangenbehartiging die één geluid namens de visserijsector kan inbrengen.

Vervolg

De visserijsector zal moeten afwachten wat minister Schouten doet het met advies en zal daarna opnieuw de balans op moeten maken. In dit proces stemt de Nederlandse Vissersbond uiteraard voortdurend af met haar achterban en collega visserij organisaties. Voor meer achtergrondinformatie over de beslissing van de Nederlandse Vissersbond om destijds het Noordzeeakkoord niet te tekenen, lees vissersbond.nl/noordzeeakkoord. Het volledige advies van dhr. Joustra kunt u via deze link vinden.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond (tel. 0527-698151 / mail: secretariaat@vissersbond.nl)

Naast dit artikel verwijzen we u ook naar een publicatie in het Visserijnieuws van vrijdag 18 september over dit onderwerp.