1 september 2020, Landelijk - Hypotheken zijn er in tal van verschillende soorten. Kies bijvoorbeeld voor een aflossingsvrije hypotheek, een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek! Naast deze drie bekende voorbeelden van hypotheken, zou je ook voor een spaarhypotheek of levenhypotheek kunnen kiezen. Een levenhypotheek noemt men ook wel beleggingshypotheek. De diversiteit aan hypotheekvormen maakt dat het beste lastig kan zijn om een keuze te maken. Schakel een onafhankelijke hypotheekadviseur in, om je hierbij te laten helpen. Een hypotheekadviseur brengt je wensen en financiële situatie in kaart, om op basis daarvan tot een advies te komen over de meest geschikte hypotheekvorm. Lees hieronder verder.

Lineaire en annuïteitenhypotheek populair

Met name de lineaire en annuïteitenhypotheek zijn populair. Mede door het feit dat bij deze hypotheken gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je een deel van de betaalde rente terugkrijgt via de Belastingdienst. Bij andere hypotheekvormen kun je hier slechts gedeeltelijk of helemaal geen gebruik van maken. Houd er rekening mee, dat er plannen zijn om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Het maakt dat men met name de aflossingsvrije hypotheek steeds vaker overweegt. Een aflossingsvrije hypotheek geeft je in de eerste jaren wat meer lucht, doordat je maandlasten lager zijn dan bij een lineaire- of annuïteitenhypotheek.

Hypotheekvorm moet passen bij je toekomstplannen

Bij het kiezen van een hypotheekvorm is het belangrijk om te kijken naar je toekomstplannen. Verwacht je de komende jaren promotie te maken? In dat geval kan het aantrekkelijk zijn om voor een annuïteitenhypotheek te kiezen. Bij deze hypotheekvorm los je in het begin relatief weinig af. Op het moment dat je de promotie gemaakt hebt, zal ook je maandelijks aflossing toenemen. Dit vormt geen probleem, omdat je door de promotie een hoger inkomen zal hebben. Mocht je momenteel al vrij ruim in je financiën zitten, dan kan een lineaire hypotheek aantrekkelijk zijn. Bij een lineaire hypotheek betaal je over de volledige looptijd van je hypotheek uiteindelijk de minste rente.

Hypotheekvorm bij een hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten betekent niet alleen dat je mogelijk zal profiteren van lagere maandlasten. Ook loont het om te kijken of een andere hypotheekvorm interessant voor je is. Een hypotheek oversluiten bij Ikbenfrits.nl betekent dat je persoonlijk advies krijgt over de hypotheekvorm die voor jou interessant kan zijn. Ook berekent men hier of oversluiten überhaupt het overwegen waard is. Mogelijk liggen de kosten hiervan aanzienlijk hoger dan hetgeen je met het oversluiten van de hypotheek bespaart.