Goeree-Overflakkee - Vanwege de maatregelen omtrent het Corona-virus zal de vergadering op dinsdag 12 mei 2020 niet plaatsvinden in het Rondeel. Er zal digitaal worden vergaderd met de leden van de Adviesraad. "Maar u bent van harte welkom om digitaal aan te sluiten, u kunt aanmelden voor de online vergadering door een mail te sturen naar info@asdgo.nl. Om 19:30 uur starten we met Dhr. Geert Schipaanboord, projectleider Jeugd binnen de VNG." Lees hieronder meer.

Gastsprekers vergadering 12 mei

*Om 19.30 uur starten we met Dhr. Geert Schipaanboord, projectleider Jeugd binnen de VNG. Schipaanboord is coördinator Jeugd en onderwijs bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In die functie houdt hij zich veel bezig met de Jeugdwet, waarin sinds 2015 de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp bij gemeenten ligt.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: vroegsignalering, sturing door gemeenten en de rol van de gemeente in het bepalen van wat gebruikelijke hulp voor ouders is. In maart publiceerde de VNG over dit onderwerp een rapport.

Vanuit de gemeente zijn de volgende sprekers bij de vergadering aanwezig:

Om 20.00 uur Leanne van Prooijen, Marijtje Pilon, Britt de Waal over de voortgang Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning

Om 20.15 uur Rick Postema en Chantal v.d. Klooster over de Startnotitie Sportbeleid Goeree-Overflakkee 2021.

---

Adviezen ASDGO

De Adviesraad heeft in maart een advies uitgebracht ten aanzien van de Startnotitie Jeugdbeleid. Dit advies is hier terug te vinden. Momenteel is de adviesraad bezig met een advies over de Startnotitie Sportbeleid. Naar verwachting zal het advies tijdens de vergadering worden besproken en kort daarna worden verzonden naar het College van B&W.

Corona

Door de Coronacrisis loopt alles anders dan normaal. De vergaderingen vinden plaats via videobellen en verder is er veelal contact via e-mail of telefonisch.

Tijdens de vorige vergadering kwamen de volgende vragen naar voren die vervolgens zijn gesteld aan wethouder Dhr. B.J. Bruggeman.

  1. Wat doet de gemeente aan extra ondersteuning voor de burgers waarvoor de dagbesteding is weggevallen ?
  2. Wat gebeurt er voor de kwetsbare jongeren die nu ook thuis zitten?
  3. Is er bekendgemaakt wat je moet doen als het echt niet meer lukt en/of als de situatie thuis onveilig wordt?

De wethouder heeft gereageerd op deze terechte vragen. De antwoorden van de wethouder d.d. 25 maart zijn hieronder te lezen.

Veel dagbesteding is er inderdaad niet en praktisch kunnen we momenteel ook niet veel. Wel leggen we, als er individuele ondersteuning gevraagd wordt, dit neer bij GOvoorelkaar. Dit initiatief van vraag en aanbod van hulp koppelen wordt daar gecoördineerd, is ook bekend bij onze consulenten en bij de medewerkers sociaal meldpunt

Door ZIJN worden ook alle mantelzorger die bekend zijn benaderd om te vragen of alles nog gaat en een luisterend oor te bieden. Ze kunnen ook vaker gebeld worden als ze daar prijs op stellen, daar wordt tot op heden niet echt veel gebruik van gemaakt, de meeste mensen geven aan het in de eigen omgeving te zoeken.

In veel dorpen zijn ook initiatieven. De indruk tot nu toe is dat er meer hulpbieders dan vragers zijn. Ook van zorgaanbieders zijn de berichten dat als zij signalen van cliënten opvangen, zij kijken wat zij kunnen betekenen.

Qua jeugd:

Sommige scholen verzorgen ook nog kleinschalige opvang. Bij het kompas zijn voor zover ik weet ook nog enkele kinderen aanwezig voor wie de school dat noodzakelijk acht. We gaan wel kijken hoe dit aan te vliegen als dit een nog langere periode gaat duren.

Team Jeugd en Gezin houdt de zaken anders vast door videobellen, mail en telefoon. Indien nodig vindt er wel een huisbezoek plaats, bij voorkeur op kantoor bij een ingerichte kamer met beschermingsmaatregelen.

Ook maakt het team het mogelijk om kinderen thuis op te halen om buiten een activiteit te doen (een op een), om kwetsbare gezinnen te ontlasten. Ook de beschikte zorg gaat zoveel mogelijk door, ook al is dit soms op een alternatieve wijze. Ook kunnen gezinnen die een sociaal medische indicatie gebruik maken van de kinderopvang.

De cliënten zijn geïnformeerd wat ze kunnen doen in geval van crisis. Eigenlijk is dit gewoon het reguliere proces, waarbij wel gekeken wordt in hoeverre persoonlijk contact geminimaliseerd kan worden.

Tot heden zijn er nog geen veiligheidsissues gepasseerd gerelateerd aan het huidige maatregelenpakket, maar naarmate het langer duurt kan de spanning uiteraard ook oplopen. We houden hier oog voor.

Daarnaast hebben we nog steeds jongerenwerkers op straat (ZIJN en ontmoeting) om het contact te houden met de “hang” jeugd. Hiervan krijgen we dagelijks een update van wat er op straat speelt.

Ik hoop hiermee afdoende informatie gegeven te hebben. Het is een crisissituatie, dus veel zaken en processen lopen net iets anders, we roeien met de riemen die we hebben, maar met nadrukkelijk oog voor de zwakkeren in onze samenleving.

Tijdens het technisch overleg op 22 april is wederom met de wethouder gesproken over de voortgang sociaal domein ten tijde van de Corona maatregelen. Onderwerpen welke aan bod zijn gekomen: TOZO, voedselbank, schuldhulpverlening, dakloosheid, eenzaamheidsbestrijding en testmogelijkheden.

Blog

Als Adviesraad willen we regelmatig een blog van een lid van de Adviesraad delen via onze pagina op Facebook. Zo komt u meer te weten over de drijfveren van de leden en wat hen bezig houdt. De Facebookpagina is hier te vinden.

Nieuwe leden

We zoeken nog twee nieuwe leden voor de Adviesraad.

Wat houdt een lidmaatschap van de Adviesraad in?

Je volgt de landelijke ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein(Participatiewet, Jeugdwet en WMO) en vertaalt dit naar de burgers van Goeree-Overflakkee.

  • Je onderhoud contact met de inwoners, medewerkers uit het werkveld en andere relevante organisaties binnen het Sociaal Domein op Goeree Overflakkee.

  • Je denkt mee over toekomstig beleid en verbeteringen in het huidige beleid en brengt hierover gevraagd of ongevraagd advies uit aan het college vanuit het perspectief van de burger.

  • Je voldoet aan de omschrijving zoals opgesteld in ons profiel (zie deze link).

Wat bieden wij?

  • De mogelijkheid actief bij te dragen aan de leefbaarheid binnen je gemeente

  • De mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen, lezingen en congressen.

  • Beschikking over een laptop of tablet

  • Een beperkte onkostenvergoeding

  • Deel uitmaken van een enthousiast team van gedreven vrijwilligers met hart voor hun omgeving.

Meer informatie en solliciteren?

Een uitgebreide profielschets kunt u hier vinden!

Voor vragen kun je contact opnemen met Marjolein Erwich, tel. 06-47037618 of Betsy Biemond, tel. 06-46342337.

Enthousiast?

Stuur je motivatiebrief en CV per mail naar info@asdgo.nl of per post naar Secretariaat Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee, t.a.v. sollicitatiecommissie, Postbus 338, 3240 AH Middelharnis.