23 maart 2020, Regio - "We zijn er altijd! is al jaren ons motto. 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar verlenen we hulp aan hen die dat nodig hebben. Elke dag staan 2300 medewerkers van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond klaar om dit waar te maken. Ook nu in deze periode van grote ongerustheid en grote onzekerheid." Zo begint Arjen Littooij, algemeen directeur bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) zijn brief aan zijn collega's en hun naaste familie. Lees hieronder de gehele brief.

Beste collega en jouw naaste familie,

"Jij bent een van deze medewerkers en ik vind het belangrijk om nu tegen je te zeggen dat ik ongelooflijk veel respect en waardering heb voor jouw inzet en die van alle andere medewerkers. Of je nu in de uitruk bij de brandweer werkt, op de ambulance of op de meldkamer, bij R&C, FB of de staf. We werken allemaal voor hetzelfde doel namelijk onze regio veilig houden en te zorgen dat het normale leven zo goed als mogelijk kan doorgaan, in deze zeer onzekere periode.

Dit is een crisis van ongekende omvang, het onvoorstelbare wordt werkelijkheid. De maatregelen die we nu nemen zijn bedoeld om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen, maar vooral ook om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken. We moeten de zorg en veiligheid op niveau houden. Niet alleen de samenleving is onzeker over wat er gaat gebeuren. Mijn verwachting is dat de crisis nog vele weken, zelfs maanden zal duren. Noch ik, noch jij, noch je familie en vrienden weten wat de dag van morgen zal brengen.
Wat ik wel weet is dat er veel van ons allemaal gevraagd zal worden en jij bent daar een onmisbare schakel in. We zullen elkaar minder zien of enkel in moeilijke en soms barre omstandigheden. We hebben dan maar weinig tijd om elkaar even aan te kijken, elkaar even vast te houden of elkaar even een hart onder de riem te steken en daarom doe ik dit nu via deze mail. Ik doe dat niet alleen aan jou, maar ook aan je eventuele gezinsleden, familie en vrienden.

Ik heb deze week de samenleving opgeroepen om dit aan jou kenbaar te maken door de campagne #heldenmoed en het bijbehorende filmpje massaal te delen op de sociale media. Onze voorzitter Ahmed Aboutaleb is de actie gestart en nu al hebben maar liefst 200.000 mensen dit gedeeld. Daar ben ik enorm trots op.
En ikzelf maak vanaf deze plek een diepe, diepe buiging naar jou, omdat ik weet dat het ook jou niet onberoerd laat wat er gebeurt en dat je zorgen hebt over je naasten. Maar ik weet ook dat je dit werk doet vanuit een grote betrokkenheid en met veel passie en plezier. Daar ben ik zo ongelooflijk trots op en ik weet zeker dat je familie dat ook is.

De wereld zal er echt anders uitzien, geloof me. Het nieuws raakt me vaak diep en elke dag weer. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we hier met elkaar weer bovenop komen. Nu meer dan ooit! We zijn al enkele weken hard aan de slag en we moeten nog vele weken door. Dat kan alleen als we op elkaar letten en dat gaan we doen! Dat beloof ik je!"

Arjen Littooij
Algemeen directeur VRR.