21 maart 2020 - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Niet alleen de gezondheid van de samenleving is kwetsbaar, ook het bedrijfsleven wankelt. Ondanks de onzekerheid, blijft voedselvoorziening een belangrijke prioriteit. De Nederlandse Vissersbond is dan ook trots op de vissersvloot die grotendeels is uitgevaren deze week om verse en gezonde vis te vangen voor de bevolking. We moeten voorkomen dat een voedselcrisis volgt op de coronacrisis.

Crisisoverleg

De visserijsector moet zich ook voorbereiden op de klappen die de coronacrisis met zich mee zal brengen. Daarom heeft op dinsdag 17 maart een crisisoverleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de Nederlandse koepelorganisaties van de aanvoer, de handel en verwerking van vis. Vrijdag 20 maart komen de partijen weer bij elkaar om de marktsituatie te bespreken. De Visfederatie en de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) hebben in een brief aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepleit voor financiële steun.

De leden vissers zijn middels een mailing op de hoogte gebracht van de uitkomsten van dit crisisoverleg.

Impact op de sector

Door het sluiten van onder andere restaurants en cateringbedrijven, vliegtuigen die aan de grond blijven staan en (buur)landen die verregaande ‘lock down’-maatregelen hanteren, gaan afzetmarkten onderuit. De impact die dat heeft op de sector is ongekend. De Nederlandse visketen doet er alles aan om de bevolking in binnen- en buitenland te blijven voorzien van verse visproducten. Daarnaast moeten vissers ook zelf een steentje bijdragen aan de balans tussen vraag en aanbod door visreizen niet langer te maken dan nodig is. “Het is een onzekere tijd, maar mensen moeten blijven eten en dan vooral gezonde, eerlijke voeding als vis, schaal- en schelpdieren uit de Noordzee. In de hele Nederlandse visketen, van vissersman tot transporteur, wordt keihard gewerkt om dat mogelijk te maken. Wij hebben daar als vispartners wel steun van de overheid voor nodig want met verlies kan niemand het lang volhouden”, aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond en de Coöperatieve Visserij Organisatie.

Haven Denemarken Corona

Haven Denemarken Coronamaatregelen

Aanlanden in het buitenland

De Nederlandse Vissersbond wil zijn leden er ook op wijzen dat aanlanden in buurlanden gevolgen kan hebben. In verschillende landen blijft de vloot voor de kant liggen en gelden er strenge controles bij grenzen en havens. Dit betekent dat bemanningsleden niet de mogelijkheid hebben om naar huis (Nederland) te reizen al dan niet om weer bij de kotter te komen. Om problemen te voorkomen adviseren wij om waar mogelijk op Nederlandse havens aan te landen. De Nederlandse Vissersbond heeft voor leden die wel in een buitenlandse havens aanlanden een verklaring in het Engels opgesteld die aan de autoriteiten getoond kan worden op het moment dat toegang wordt geweigerd. U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat (0527-698151).

Steunmaatregelen voor visserijketen

Om de effecten van (de noodmaatregelen voor) het coronavirus op de visserij in kaart te brengen, heeft minister Carola Schouten deze week contact opgenomen met de visserijsector, waaronder de Nederlandse Vissersbond. De Nederlandse Vissersbond zal zorgen en ontwikkelingen vanuit de visserijsector blijven communiceren naar het ministerie. Vissers kunnen zelf hun (individuele) zorgen ook uiten via het mailadres COVID19@minlnv.nl.

Het Kabinet heeft deze week steunmaatregelen aangekondigd voor ondernemers – zowel mkb-ers als zzp-ers – die in moeilijkheden komen door de beperkingen opgelegd in verband met het coronavirus. Na bestudering van deze maatregelen blijkt dat maar een enkele interessant zijn voor maatschapsvissers. Op de website van de Kamer van Koophandel staat een overzicht van de steunmaatregelen.

Interessant voor maatschapsvissers

  • Uitstel van belastingbetaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft gevolgen voor de afzet en daarmee ook voor de besomming (omzet) van Nederlandse visserijbedrijven. Tijdelijk zal dit tot liquiditeitsproblemen kunnen leiden en dan is het verstandig om uitstel van belastingbetaling aan te vragen voor de inkomsten-, vennootschap-, omzet- en loonbelasting. Het verzoek moet schriftelijk worden gemotiveerd. Het is belangrijk dat u binnen twee weken na dit verzoek een verklaring van een externe deskundige (accountant, bank, financieel adviseur of branchevereniging bijvoorbeeld de Nederlandse Vissersbond) overlegt, waarin wordt uitgelegd dat de betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn als gevolg van de coronacrisis. De Belastingdienst zal bij te late betaling bovendien geen verzuimboete opleggen en de invorderingsrente wordt verlaagd van 4% naar 0%. Houd bij het aanvragen van uitstel wel rekening met een lange behandeltijd, er zijn meer ondernemers die aanvragen doen!

  • Verlagen voorlopige aanslag

De Belastingdienst heeft begin dit jaar de voorlopige aanslagen verstuurd aan ondernemers. In die aanslag is uitgegaan van een winst op basis van voorgaande jaren en daardoor is de winst waarschijnlijk hoger ingeschat dan het in werkelijkheid zal zijn als gevolg van de coronacrisis. Als u dus een lagere winst verwacht is het raadzaam om uw voorlopige aanslag te laten verlagen door de Belastingdienst. U kunt een verzoek digitaal doen via mijnbelastingdienst.nl

  • Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-kredieten

Op dit moment vallen visserijbedrijven niet onder deze regeling en dat is erg jammer. De landbouwbedrijven hebben een eigen borgstellingsregeling. Het biedt ondernemers namelijk de gelegenheid om met borg van de Rijksoverheid een krediet (lening) bij hun bank te verkrijgen. In verband met de coronacrisis is de omvang van de BMKB-regeling verhoogd van 50% naar 75%. Het kan voor ondernemers en dus ook vissers net de steun geven die nodig is om de coronacrisis goed door te komen. Vandaar dat er vanuit de Nederlandse visserijketen gepleit wordt bij de Rijksoverheid om de regeling ook van toepassing te laten zijn op visserijbedrijven. Op het moment dat de overheid deze regeling ook voor de visserij openstelt kunt u met uw bank een aanvraag indienen.

Niet interessant voor maatschapvissers

  • Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Deze maatregel vervangt de werkverkorting maatregel. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten voor een periode van drie maanden. Eventueel kan dat worden verlengd met nog eens drie maanden. Voorwaarde is dat een omzetverlies van 20% wordt verwacht per 1 maart 2020. Maximaal 90% van de loonsom wordt vergoed mits er helemaal niet meer gewerkt kan worden. De meeste visserijbedrijven in de kottersector vissen in maatschap en hebben geen medewerkers in dienst. Daardoor zijn zij geen werkgever en kunnen zij van deze regeling geen gebruik maken. Niet interessant dus.

  • Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor zzp-er en mkb

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’s) kunnen geen beroep doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Voor hen komt er een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004. Met de regeling kunnen zzp’ers bij hun gemeente ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft in principe niet te worden terugbetaalt. De lening voor het bedrijfskapitaal moet wel worden terugbetaalt tegen een lage rente. U kunt een uitkering voor maximaal 12 maanden krijgen met mogelijke verlenging tot 24 maanden. Een uitkering is gebaseerd op het bijstandsniveau. Minder interessant voor maatschapsvissers.

Internationale druk om meer steunmaatregelen

De Europese koepelorganisaties van visserijorganisaties, Europêche en EAPO, hebben in een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie en DG Mare gepleit voor steunmaatregelen om de visserij door de coronacrisis heen te loodsen. De Nederlandse Vissersbond is aangesloten bij beide koepels en ondersteunt de brief met maatregelen van harte. In het kort wordt er gepleit voor:

  • Flexibiliteit van de quota om meer dan de gebruikelijke 10% mee te kunnen nemen naar een volgend jaar;
  • Garanderen van minimumprijzen via de PO’s met steun van de lidstaat;
  • Garanderen dat visproducten kunnen worden getransporteerd;
  • Garanderen dat schepen bevoorraad kunnen worden en bemanningen vervoerd mogen worden;

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.