7 februari 2020, Regio - Volgende week vindt er een gezamenlijke RI&E-bijeenkomst plaats in Den Oever. Tijdens de groepsbijeenkomst kunnen vissers/kottereigenaren de RI&E voor hun kotter invullen onder begeleiding van RI&E-specialist Ruth Roman van de Nederlandse Vissersbond. De RI&E-groepssessies blijken een schot in de roos te zijn. Er hebben inmiddels zes groepssessies plaatsgevonden door heel Nederland, waarvan de laatste afgelopen vrijdag in Stellendam. Lees hieronder meer.

RI&E-groepssessie Stellendam

De RI&E-groepssessies blijken een schot in de roos te zijn. Er hebben inmiddels zes groepssessies plaatsgevonden door heel Nederland, waarvan de laatste afgelopen vrijdag in Stellendam. “De kottereigenaren van de GO44, OD6, OD3, SL2, GO20, GO5, WR181, GO37 kwamen samen in Stellendam om ieder voor zich de RI&E in te vullen”, vertelt Roman die samen met Peter-Paul van den Berg (financiën en contingentbeheer) naar Stellendam toog. “De RI&E moet via de computer ingevuld worden. Niet alle vissers hebben ervaring met de computer. Daarom vraag ik aan de aanwezigen om een persoon mee te nemen die wel bevoegd is met de computer. Mocht dit niet lukken, dan springen wij bij”, aldus Roman.

Ook tijdens de RI&E-groepssessie in Stellendam kwamen uiteindelijk reacties dat de RI&E opzich niet moeilijk is – veelal worden de veiligheidsvoorschriften al toegepast op de kotter -, maar men moet er wel even voor gaan zitten. “Zo’n groepssessie duurt zo’n drie tot vier uur. Daarna kunnen de vissers de RI&E uitprinten en in hun map – die wordt samengesteld door de Nederlandse Vissersbond – voegen. Daarmee voldoen ze aan de wetgeving. Uiteraard moeten ze het plan van aanpak vervolgens zelf nog uitvoeren”, legt Roman uit.

RI&E verplicht

De RI&E is niet alleen verplicht om te hebben (bijvoorbeeld voor de C188-inspectie), maar ook noodzakelijk om te kunnen tonen als er een ongeval heeft plaatsgevonden.

RI&E-groepssessie Den Oever

De datum van de RI&E-groepssessie in Den Oever is afhankelijk van de weersvoorspelling aankomende week. Kottereigenaren die willen deelnemen aan deze bijeenkomst kunnen zich aanmelden via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151. De datum wordt in overeenstemming met diegene die zich hebben opgegeven vastgesteld.

Meer informatie

Vissers die ook ondersteuning willen bij het invullen van de RI&E, al dan niet in groepsverband, kunnen zich ook wenden tot Ruth Roman via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.