Ouddorp - Zaterdagavond 14 december 2019 vierde het KNRM station Ouddorp met een gala-avond dat er deze maand 150 (!) jaar geleden -in 1869- het reddingstation Ouddorp wordt opgericht. "Weer of geen weer, wij varen altijd uit voor uw veiligheid." Bent u oud-bemanningslid van het station Ouddorp en heeft u nog geen contact met KNRM gehad? Lees dan hieronder verder! Ook als u de KNRM wilt ondersteunen en periodiek het blad de Reddingboot wilt ontvangen.

150 jaar geschiedenis

Het plan om een eigen reddingboot in Ouddorp te plaatsen kwam na de stranding van de Engelse schoener Queen Kape Mite in het najaar van 1869 die voor de kust van Goeree in een storm op een zandbank was gelopen en de zeelieden voor de kust verdronken. Sinds dat moment zijn de vrijwilligers uit Ouddorp actief om mens en dier te redden uit zee en sindsdien zijn er een paar duizend reddingsacties verricht rondom Ouddorp.

In de huidige tijd worden de reddingboten van het type Atlantic 75, de Griend en de Baron van Lynden jaarlijks tenminste 130x ingezet.

Ook na 150 jaar is de manier van werken nog steeds hetzelfde: de redders zijn allen nog steeds vrijwilliger, die volledig belangeloos en kosteloos zonder rooster, 24 uur per dag 7 dagen in de week naast hun gewone werk, in actie komen om drenkelingen en dieren in nood te redden. Al anderhalve eeuw wordt het reddingwezen hier zonder enige subsidie vanuit de overheid door eigen KNRM-donateurs, onze “helpers aan de wal” gefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze manier van werken al zolang op ons eiland werkt en daarmee ook een noodzakelijke schakel voor de veiligheid op en rondom het water is. De Ouddorpse KNRM-bemanning is de bevolking van Ouddorp en al haar watertoeristen nog steeds graag en met volle inzet dag en nacht van dienst. "Weer of geen weer, wij varen altijd uit voor uw veiligheid."

Steun ook!

Bent u recreatief watersporter of beroepshalve met de zeevaart verbonden, maar nog geen donateur, dan is misschien deze mijlpaal aanleiding om u NU als donateur bij ons aan te melden, dat kan al vanaf €5,00 per maand. U ondersteunt dan de KNRM en ontvangt periodiek ons blad de Reddingboot. Stuur ons een PB!

Oud-bemanningslid? Welkom op 28 december!

Bent u oud-bemanningslid van het station Ouddorp en heeft u nog geen contact met ons gehad, op zaterdag 28 december a.s. bij “het laatste schot” hebben wij een informele receptie, waarin wij graag met u verhalen uit het verleden ophalen. Neem ook dan even contact met ons op, via een PB op de Facebookpagina van KNRM Ouddorp.

Bron: 150 jaar KNRM station Ouddorp