Dirksland - In dertig jaar kan er veel veranderen. Dat geldt op allerlei terreinen, maar zeker ook als het gaat om fysiotherapie. Netty Westhoeve uit Dirksland kan erover meepraten. Ze begon in 1989 als fysiotherapeut en zit dus inmiddels dertig jaar in het vak. "De fysiotherapie is nu veel beter wetenschappelijk onderbouwd." Lees hieronder meer.

30 jaar Fysio

Na haar studie begon ze als fysiotherapeut in Schiedam, eerst in een grote groepspraktijk en later in een duo-praktijk. In 2001 volgde een verhuizing naar Dirksland. Voor Netty was dat een terugkeer naar Goeree-Overflakkee, waar ze opgroeide. Aan de Julianalaan had ze een praktijk aan huis. Tot 2011, toen Fit & Fysio Dirksland van start ging in een nieuw klimaatneutraal pand aan de Geldersedijk. Daar groeide de praktijk uit tot een team van vijf fysiotherapeuten met verschillende specialisaties.

De context
“Vroeger, toen ik begon, ging je naar de fysiotherapeut als je spieren vast zaten. Massage was dé manier om dat te behandelen”, blikt Netty terug. “Nu kijk je als fysiotherapeut veel verder, naar de context. Hoe is de belasting gedurende de hele week? Hoe functioneert die persoon? Is er sprake van overbelasting of onderbelasting? Hoe ontstaan de klachten? Zijn er genoeg ontspanningsmomenten? Vragen die kunnen samenhangen met de toegenomen werk- en prestatiedruk. Met stress. Als fysiotherapeut neem je de context mee in het behandelplan en zoek je samen de balans.”
De fysiotherapie is veel wetenschappelijker geworden en er zijn ook de nodige innovaties. Netty, die naast haar werk in de praktijk docent is op de masteropleiding: “Ons vak is op een veel hoger plan gekomen.”

Specialismen
Niet voor niets willen zorgverzekeraars dat er per praktijk minimaal één tot master opgeleide fysiotherapeut is. "Bij ons zijn ook diverse specialismen vertegenwoordigd: manuele therapie, oedeemtherapie, en hand/polsfysiotherapie. Als Plus-Praktijk voldoen we aan de allerhoogste normen en eisen van zorgverzekeraars.” Tegelijk zijn wij een kleinschalige praktijk met een hecht team, dat gericht is op een persoonlijke aanpak. Daarbij sluiten we aan bij de omgeving waarin we werken en bij de lokale bevolking", zegt Netty.