2 november 2019 - Nederlandse Vissersbond: "De aanvoersector neemt al bijna een jaar deel aan een zogenaamd Noordzee Overleg. De voorzitter hiervan is de heer Wallage. Het Noordzee Akkoord, dat voortkomt uit het Noordzee Overleg moet regelen hoe we omgaan met de Noordzee, nu er meerdere gebruikers aanspraak maken op gebieden op de Noordzee...."Lees hieronder verder.

Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord heeft ervoor gezorgd dat er heel veel windmolenparken op de Noordzee komen. De meerderheid van de politieke wereld steunt dat al heel lang. We hebben daar als visserijsector mee te maken. De aanvoersector heeft juridisch laten onderzoeken of we dat tegen kunnen houden en hoe sterk we met elkaar staan. Omdat er veel windmolengebieden komen, moet er natuurcompensatie plaatsvinden. Er zijn vissers die vertellen heel veel negatieve dingen over windmolenparken, maar dat zou kunnen betekenen dat de natuurcompensatie nog meer kan worden. Daarover worden ingewikkelde discussies gevoerd. Ingewikkeld omdat het voor niemand een comfortabele situatie oplevert.

NOS

Afgelopen weekend heeft de NOS lucht gekregen van een tekst die over het Noordzee Akkoord gaat. Er zijn heel veel teksten en lezingen over dit onderwerp. De waarheid is dat het gehele college van belanghebbenden (stakeholders) op de Noordzee in afwachting is van antwoorden die het Kabinet (de regering) moet leveren. Daar heeft de visserijsector een jaar over gesproken en de visserijbestuurders zijn daarvan op de hoogte. Ook de visserijbestuurders wachten op antwoorden. Dan gaat het er onder andere over wat deze regering van plan is met de aanvoersector en welke toekomstperspectieven deze hardwerkende mensen hebben. Voor welke transities worden we allemaal gesteund? Dan valt het woord pulsvisserij ook, want we zullen voorwaarts moeten met deze sector. Misschien anders, maar dan gelijk ook beter voor de toekomst. Dat kunnen we niet alleen en ook na 2030 moet er visserijperspectief zijn.

Lange termijn perspectief

We willen meebesturen over de Noordzee want het gaat over de visserijmogelijkheden. Op basis daarvan is er een Noordzee Akkoord te maken waarbij de gehele aanvoersector snakt naar lange termijn perspectief. Het lijkt er op dat de nota over de Toekomstvisie ook zo lang op zich laat wachten, totdat het Kabinet heeft besloten wat ze wenst te leveren voor alle ingeleverde visserijgebieden op de Noordzee. De Producenten Organisaties werken samen in een zogenaamd overleg van de Visiepartners en spreken elkaar bijna wekelijks over dit onderwerp. Bij de Nederlandse Vissersbond zijn de bestuursleden en ledenraadsleden van alle meest recente facetten van het overleg op de hoogte. Op zijn vroegst zijn er halverwege december 2019 meer vorderingen te melden over het zogenaamde Noordzee Akkoord.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt (voorzitter Ned Vissersbond), Anton Dekker (vice-voorzitter) of Durk van Tuinen (MT-lid) via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.