Nederlandse Vissersbond: "Middels dit bericht vragen we de aandacht van garnalenvissers met een GV-vergunning voor de scheiding tussen de Noordzee en Waddenzee. Door toezichthoudende instanties is geconstateerd dat het voorkomt dat de garnalenvissers met een GV-vergunning niet tijdig de vistuigen aan dek hebben, wat wettelijk verplicht is."Lees hieronder meer.

Van de Noordzee naar de Waddenzee

Voordat GV-vergunninghouders van de Noordzee de Waddenzee opvaren, dienen de tuigen binnengehaald, op dek te staan. Het stomen met de netten buitenboord is, ondanks dat de kuil mogelijk open is, niet toegestaan.

Uitvoeringsregeling zeevisserij

De uitvoeringsregeling zeevisserij omschrijft het volgende:

Het is verboden op of in de nabijheid van enig water, behorend tot de visserijzone, het zeegebied of de kustwateren, een vistuig voorhanden te hebben, indien en voor zover het gebruik van dat vistuig in dat water ingevolge het bepaalde in de artikelen 11 tot en met 22 verboden is.

Op tijd scheep zetten

Omdat een GV-vergunninghouder geen vergunning heeft voor de Waddenzee, is het niet toegestaan om de tuigen over boord te hebben. Zodra de tuigen overboord zijn, is men conform de Visserijwet 1963 aan het ‘vissen’. Om onnodige problemen te voorkomen, worden GV-vergunninghouders die via de Waddenzee stomen aangeraden om de tuigen op tijd scheep te zetten. De betreffende toezichthoudende instanties hebben aangegeven begrip te hebben wanneer het tijdig scheep zetten niet lukt in verband met slechte weersomstandigheden. Bij slechte weersomstandigheden wordt bij de overgang Noordzee en Waddenzee tussen Vlieland en Terschelling wel gesteld dat het scheepzetten uiterlijk gedaan moet zijn ter hoogte van de ‘Richel’.

Desgewenst plaatst de Nederlandse Vissersbond voor leden de scheidslijnen tussen de Noordzee en Waddenzee in uw plotter.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via tel. 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.