Goeree-Overflakkee - Veel Nederlandse woningen staan in de buurt van een rijksweg. Bij een deel van die woningen is het verkeersgeluid harder dan de wettelijke geluiddrempel. De geluidhinder bij die woningen gaat Rijkswaterstaat aanpakken in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). Ook in een aantal Zeeuwse gemeenten en de gemeente Goeree-Overflakkee gaat Rijkswaterstaat langs rijkswegen aan de slag met het MJPG. Er zijn meerdere maatregelen mogelijk om het geluidniveau bij deze woningen terug te dringen: bijvoorbeeld het aanbrengen van stiller asfalt en/of het isoleren van de woning. Lees hieronder meer.

Vervolg

Voor welke woningen Rijkswaterstaat maatregelen neemt en voor welke niet, hangt af van de regels voor geluidsanering. Daarom kan het gebeuren dat in dezelfde wijk of zelfs dezelfde straat sommige woningen wel saneringswoning zijn en andere niet.

Geluidmaatregelenkaart

Bewoners van woningen die voor geluidsanering in aanmerking komen, zijn door middel van een brief geïnformeerd. Bij een deel van deze woningen is al bekend welke geluidmaatregelen Rijkswaterstaat voorstelt. Informatie over deze, maar ook andere, woningen is te vinden in de geluidmaatregelenkaart onder deze link, door te zoeken op postcode en huisnummer.

Wanneer het ontwerp-geluidsaneringsplan bekend is, wordt deze gepubliceerd op de website van Bureau Sanering Verkeerslawaai. De plannen worden aangekondigd in de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en/of dagbladen. De bewoners van de betrokkenen worden hierover ook per brief ingelicht. Na publicatie is het mogelijk een ‘zienswijze’ in te dienen: laten weten wat u van de plannen vindt. De minister van Infrastructuur en Waterstaat bekijkt alle zienswijzen en maakt de plannen, al dan niet met aanpassingen, definitief.

Op de hoogte blijven?

Komt uw woning niet in aanmerking voor geluidsanering, maar wilt u wel op de hoogte blijven van het geluidsaneringsplan voor uw omgeving? Schrijf u dan in voor de e-mailservice door uw e-mailadres achter te laten op rijkswaterstaat.nl/mjpg.

Heeft u een vraag of heeft u geen internet? U kunt ook bellen met de gratis informatielijn 0800-8002. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdagen, zondagen en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur.