Goeree-Overflakkee - Volgend jaar gaat de belasting op gas flink omhoog. Hiermee wil de overheid woningeigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening gaat namelijk flink omlaag. Welke subsidies kunnen inwoners uit regio Goeree-Overflakkee krijgen als zij energiebesparende maatregelen treffen? Lees hieronder verder.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee worden er helaas geen subsidies verstrekt om de woning te verduurzamen. Gelukkig kunnen inwoners wel een beroep doen op een aantal landelijke subsidies. Allereerst kunnen woningeigenaren subsidie krijgen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het aanbrengen van HR++ glas. Door te woning (goed) te isoleren, hoeven de bewoners minder energie te verbruiken om de woning aangenaam te houden. Dit zorgt er weer voor dat de energierekening lager wordt. Daarnaast wordt er minder CO2 uitgestoten, wat weer goed is voor het milieu. Woningeigenaren kunnen deze subsidie aanvragen via het RVO. Ook VvE's komen in aanmerking voor deze subsidie.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De Rijksoverheid wil dat Nederlandse huishoudens in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen dan op een andere manier onze woningen moeten verwarmen en op een andere manier moeten koken. We moeten dus overstappen van aardgas naar duurzame, alternatieve warmtebronnen. Bijvoorbeeld geothermie, biowarmte, zonnewarmte of duurzame restwarmte. Voor koken is er al jaren een oplossing, namelijk elektrisch koken via een inductiekookplaat. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dit houdt in dat particulieren een tegemoetkoming krijgen als zij investeren in zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van het bedrag, is afhankelijk van de energieprestatie van het apparaat. Ook deze subsidie vraagt men aan bij het RVO. Dat kan nog tot en met 31 december 2020.

Zonnepanelen: btw, salderen en terugleververgoeding

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Woningeigenaren besparen namelijk gelijk op hun energierekening. Daarnaast zijn de zonnepanelen tegenwoordig al binnen gemiddeld 7 jaar terugverdiend. Daarna kan men nog vele jaren genieten van gratis stroom! Particulieren die investeren in zonnepanelen, kunnen de 21% btw die zij betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen zes maanden gebeuren. Naast deze regeling, is er ook nog de salderingsregeling. De stroom die de bewoner niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet. De energieleverancier verrekent deze teruglevering met de stroom die de bewoner afneemt van het energienet. Dat betekent dat de teruggeleverd stroom wordt weggestreept tegen de stroom die de bewoner afneemt. Dit noemen we salderen. Het te veel betaalde bedrag krijgt de woningeigenaar aan het eind van het jaar terug van de energieleverancier. De salderingsregeling bestaat nog tot 2023, daarna komt er waarschijnlijk een andere regeling.