Stellendam, 5 oktober 2019 - De projectpartners van het project onderzoekssamenwerking ‘Selectiviteit en Overleving’(OSW SELOV) organiseerden vrijdag 27 september een Visserijcafé met ‘Selectiviteit en Overleving’ als thema. Het Visserijcafé vond plaats in het Visserij- en Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland. De verschillende ideeën die in het project OSW SELOV getest worden, zijn hier gepresenteerd. Lees hieronder verder.

Het project OSW SELOV is een driejarig project en is dit najaar van start gegaan. Het Visserijcafé bood de gelegenheid om met vissers in gesprek te gaan over de stand van zaken en het vervolg van de verschillende initiatieven die in het project OSW SELOV worden getest.

Arie van Wijk (Van Wijk BV) en Pieke Molenaar (WMR) presenteerden de eerste resultaten van de tests met de kiwikuil op de GO-23. Het oorspronkelijke idee van de kiwikuil komt uit Nieuw Zeeland waar al met een dergelijk soort kuil gevist wordt in de pelagische en demersale sector. Om het ontwerp ook in de Noordzee toepasbaar te maken, wordt binnen OSW SELOV gewerkt aan de doorontwikkeling van deze kuil.

Ook werden drie initiatieven gepresenteerd die getest worden binnen de tongvisserij voor de BT2. Het gaat hierbij om de wigpees, het scheidings- en ontsnappingspaneel en de borstelpees. Het ontwerp van de wigpees is gemaakt door Cees van Eekelen (WR189). Het scheidings- en ontsnappingspaneel wordt getest op de TX36. De borstelpees is een ontwerp afkomstig van Dirk Kraak van de BRA7.

Een uitgebreider verslag van Het Visserijcafé is te lezen in het Visserijnieuws.