27 september 2019, Landelijk - Vissers mogen binnenkort niet meer het blauwwitte MSC-logo gebruiken voor kabeljauw uit de Noordzee. De reden hiervoor is dat het kabeljauwbestand onder de veilige biologische grens terecht is gekomen, ondanks de inzet van vissers om jonge kabeljauw te mijden. In een persbericht van het Marine Stewardship Council (MSC) staat dat de visserij niet langer aan de MSC standaard voldoet. Een tegenslag voor met name Schotse, Deense en Noorse vissers. Lees hieronder meer.

Hard voor gevochten

Vissers hebben hard moeten werken voor het verkrijgen van het begeerde MSC-label op hun kabeljauw uit de Noordzee. Het ging jaren niet goed met de kabeljauw en daarom was het niet mogelijk om te certificeren, maar kabeljauw bleek in staat om zich de laatste jaren flink te herstellen tot boven het gewenste voorzorg niveau. Daarmee was aan de voorwaarden van een van de drie pijlers van MSC voldaan. De voorwaarden van de andere twee pijlers, beperken van de impact op het ecosysteem en een duurzaam visserijbeheer, werden ook behaald. In 2017 ontvingen de eerste vissers het MSC-label voor Noordzee kabeljauw, het bestand bevond zich op dat moment op het hoogste niveau sinds 1982. Nog geen twee jaar later moeten ze het label op 24 oktober 2019 weer inleveren. Een hard gelag en het geeft wel aan hoe fragiel een verkregen label kan zijn. Naast het probleem van het visbestand worden door MSC ook het negatieve ICES-advies en tekortkomingen in het visserijbeheer genoemd, als redenen waarom niet aan de MSC-standaard wordt voldaan.

Kabeljauw onverwacht in de mineur

Tijdens de laatste presentatie van het jaarlijkse ICES-advies van Noordzee kabeljauw bleek dat het, tegen de verwachtingen in, niet de goede kant op gaat met het visbestand. Volgens ICES is de visserijsterfte sinds 2016 toegenomen en bevindt zich boven het veilige niveau. De paaibiomassa, een indicatie voor de grootte en potentie van het visbestand, is sinds 2015 afgenomen en bevindt zich onder het veilige biologische niveau. Tenslotte is de recruitment, de jaarlijkse aangroei van het bestand, op een laag niveau. ICES adviseert voor 2020 een forse reductie van het quotum met maar liefst 63%.

Oorzaken mineur

Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de plotselinge mineur waarin de Noordzee kabeljauw terecht is gekomen. Opwarming van het zeewater in de Noordzee wordt in het persbericht als een mogelijke oorzaak genoemd. Vissers voor de Nederlandse kust vangen de laatste jaren steeds minder kabeljauw, ‘die is naar het noorden getrokken’ wordt vaak gezegd. Maar nu blijkt ook dat de kabeljauw het daar niet goed doet. Het is aan onderzoekers om vast te stellen wat de oorzaak precies is, als die ooit wordt gevonden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond, T. 0527-698151 of via de mail: secretariaat@vissersbond.nl.