"Hoe wordt jouw maximale hypotheek berekend?" Ga je binnenkort een huis kopen? Dan wil je natuurlijk weten wat je maximaal kunt krijgen aan hypotheek. De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van de volgende vijf peilers: 1. geboortedatum, 2. bruto inkomen, 3. type dienstverband, 4. koop je alleen of samen, 5. andere financiële verplichtingen. Lees hieronder verder.

Invloed uitoefenen op de hoogte van je hypotheek

Je geboortedatum heeft invloed op de maximale hypotheek doordat je tegenwoordig de hypotheek binnen dertig jaar volledig moet aflossen. Hierdoor is het minder vanzelfsprekend dat je op hogere leeftijd een hypotheek kunt krijgen. Uiteraard is je bruto inkomen van belang bij het verkrijgen van een hypotheek. Bruto wil zeggen voor aftrek van belasting. Het gaat dus niet zo zeer om het inkomen dat je iedere maand op je rekening ontvangt, dit is je netto inkomen. Bij de berekening van je bruto inkomen telt onder andere je vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag, overwerk, eindejaarsuitkering en 13e maand mee. Door je bruto inkomen te verhogen, krijg je een groter bedrag aan hypotheek. Ook door samen te kopen kun je een hoger bedrag krijgen aan maximale hypotheek. Je verminderd namelijk het risico voor de bank en daardoor kun je een groter bedrag lenen dan wanneer jij en je partner los van elkaar een hypotheek aan zouden vragen. Ten slotte hebben leningen, zoals een studielening of kortlopende lening, invloed op de hoogte van het maximaal te lenen bedrag voor je nieuwe huis.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Door een hypotheek af te sluiten met NHG weet je zeker dat de hypotheek past bij je inkomen. De hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je naast je maandelijkse woonlasten genoeg geld overhoudt voor je andere vaste lasten en uitgaven. Daarnaast biedt de NHG een vangnet op het moment dat er iets verandert in je persoonlijke situatie waardoor je jouw woonlasten niet meer kunt opbrengen, zoals verlies van je baan of een relatiebreuk.

Een vast contract wordt minder belangrijk

Er is goed nieuws voor starters op de woningmarkt. Woningzoekenden met een flexibel arbeidscontract krijgen meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tegenwoordig moeten bijvoorbeeld freelancers en zzp'ers nog bewijs overleggen dat ze een stabiel inkomen hebben om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten. Binnenkort kan deze groep flexibele werkers hun kredietwaardigheid ook aantonen met behulp van een zogeheten Arbeidsmarktscan. Deze scan geeft zicht op het loopbaanperspectief en de verwachte toekomstige ontwikkeling van het inkomen.