21 juni 2019, Landelijk - Een groep van ruim 70 gemengde visserijbedrijven heeft een brief aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gestuurd waarin ze hun zorgen uiten over de toename van de visserijdruk op schol. Aanleiding vormen de gesprekken tussen de overheid en de kottersector over een eventuele verruiming van de visserijmogelijkheden van gedupeerde pulsvissers (BT) om met de twinrig (TR1) op schol te kunnen vissen. Lees hieronder meer.

De vissers vrezen dat het schol bestand dan wordt overbevist door nieuwkomers en dat vormt een bedreiging voor hun eigen voortbestaan. Ze verzoeken daarom de overheid om de huidige relatieve stabiliteit te handhaven. De Nederlandse Vissersbond heeft besloten om dit pleidooi van de vissers te ondersteunen.

Relatieve stabiliteit

“De stabiliteit binnen de kottersector wordt nog enigszins gewaarborgd door de verschillende vangstrechten en schotten. Wanneer het BT segment toepasbaar wordt voor de TR visserij is volgens ons het einde zoek, in ieder geval voor de gemengde, vaak wat kleinere, visserijbedrijven. We zijn ervan op de hoogte dat LNV voornemens is om het TR 2 segment te beschermen maar TR 1 (100mm+) wordt daardoor vrijwel vrijgegeven. De druk op de scholvisserij zal dermate worden verhoogd dat het bestaan voor de gemengde visserijbedrijven nadrukkelijk in gevaar komt”, aldus een quote uit de brief van de vissers.

Een paar pulsvissers die willen omschakelen zijn niet het probleem

Het overleg tussen de overheid en de kottersector is begonnen om visserijbedrijven die hun tongpuls-toestemming verliezen, een kans te geven om op een andere visserij over te kunnen stappen. Voor de meeste pulsvissers rest nu niets anders dan hun traditionele boomkor met wekkerkettingen weer in te steken om op tong en schol te kunnen gaan vissen. Het probleem daarvan is het hoge brandstofverbruik waardoor de verdiensten zwaar onder druk komen te staan. Een aantal pulsvissers is in de gelukkige omstandigheid om een gedeelte van het jaar over te schakelen op de twinrigvisserij op schol of de kreeftjes- of garnalenvisserij. Uit het overleg is het voorstel gekomen om alle visserijbedrijven met boomkorrechten (BT) de mogelijkheid te geven om met twinrig (TR1) te mogen vissen op schol. Dit betekent dus een verruiming van de visserijmogelijkheden voor de twinrigvisserij. Van een paar tong-pulsvissers is bekend dat ze een gedeelte van het jaar willen overschakelen op de scholvisserij met de twinrig als die mogelijkheid zich voordoet. Er zijn twinrigrechten (TR1) te koop maar doordat die schaars zijn is daar een prijs aan verbonden. Die paar omschakelaars vormen dus niet een bedreiging voor de bestaande twinrigvloot die op schol vist. Het probleem is dat de overheid geen onderscheid mag maken tussen pulsvissers die willen overschakelen en andere boomkorvissers. Gelijke kansen voor iedereen dus en dat betekent dat in potentie een groot aantal schepen met boomkorrechten (BT) eenvoudig kan toetreden tot de twinrigvloot die op schol vist.

Geen akkoord over het beperken van de twinrigvisserij-inspanning

De overheid en de beide kotterorganisaties, VisNed en de Nederlandse Vissersbond, konden het niet eens worden over de beperking van de visserij-inspanning op het moment dat er sprake is van verruiming van visserijmogelijkheden voor de twinrigvisserij. VisNed wilde geen beperkingen van de visserij-inspanning voor schepen die extra twinrigrechten (TR1) zouden ontvangen terwijl de Nederlandse Vissersbond juist een grens wilde van 700 KW. Een paar jaar geleden was dat een grens die vanuit het Kabeljauwherstelplan door Nederland zelf was opgelegd. Het werd een impasse die niet werd doorbroken tot afgelopen week. Uit gesprekken tussen de partijen bleek dat er een compromis zou kunnen worden gevonden door de grens op 1.000 KW te zetten. Het bestuur van de Nederlandse Vissersbond heeft dit afgelopen dinsdag voorgelegd aan de vertegenwoordigers van de leden. Intussen was ook de brief van de vissers binnengekomen waarvan een aanzienlijk deel lid is van de Nederlandse Vissersbond. Na een stevige discussie en een gedegen afweging van alle belangen is unaniem door de vertegenwoordigers van de leden besloten om het pleidooi van de vissers te ondersteunen, als volgt:

  1. De Nederlandse Vissersbond is van mening dat uit oogpunt van beheer het alleen maar juist is het huidige schot tussen BT en TR te handhaven (dus geen uitbreiding van BT met TR1).
  2. De Nederlandse Vissersbond doet daarbij de aanbeveling om de TR-visserij te maximaliseren op 700 KW. Ons eerdere ingenomen standpunt om BT met TR1 uit te breiden tot maximaal 700 KW komt daarmee te vervallen. Op dat moment konden we daar in de aanvoersector géén overeenstemming over krijgen.
  3. De Nederlandse Vissersbond doet de aanbeveling om de ‘getroffen pulsvissers’ te ondersteunen met de aankoop van TR-trackrecords. Deze ondersteuning kan plaatsvinden in het verkrijgen van de TR-trackrecords op de markt en de financiering ervan. Op het gebied van de financiering maakt de Nederlandse Vissersbond nadrukkelijk de koppeling met de toezegging van minister Schouten en haar ministerie van LNV, om pulsvissers te ondersteunen bij de gevolgen van het pulsverbod middels het zogenaamde “innovatiefonds” met een budget van 15 miljoen euro, dat onderdeel uitmaakt van het regeerakkoord.
  4. De Nederlandse Vissersbond ziet het handhaven van de schotten tussen BT en TR op dit moment als het in stand houden van een ‘relatieve stabiliteit’. Daarbij is de vergelijking getrokken met de maximale hoeveelheid Kanaalvergunningen (en meerdere vergunningen) als voorbeeld. Een verschuiving van ‘rechten’ brengt andere ondernemers in andere ongewenste situaties. De Nederlandse Vissersbond heeft proactief de consequenties daarvan willen overzien. Ook vanuit het buitenland ziet men met argusogen de ontwikkelingen in Nederland. Dat zijn landen waarmee we juist coalities moeten smeden om in de toekomst ‘de puls (of ander alternatief) weer in de vaart te krijgen’.

Voor meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Tekst Nederlandse Vissersbond.