"Welke led lampen zijn het beste voor de conservering van aardappelen?" - De aardappelsector in Nederland had het het afgelopen seizoen moeilijk. Door het warme en droge weer ging een flink deel van de oogst verloren. Maar ook bacteriën, aardappelziekten en andere ontwikkelingen kunnen de kwaliteit van aardappelen aantasten. Verder beïnvloedt licht de kwaliteit van aardappelen. Lees hieronder meer.

Vervolg

Voor de verkoop moeten deze vrij van kiemen zijn, knapperig en vers. Hiervoor is het belangrijk dat de aardappels donker en droog bewaard worden. Wit licht, zo blijkt, is slecht voor aardappelen. Maar niet elke lichtsoort is schadelijk voor de aardappelsector, zo ontdekte het Duitse bedrijf Conpower Betrieb onlangs. Zo blijkt led-verlichting, zoals energiezuinige GU10 led lampen, aardappelen juist te beschermen. Hoe zit dit precies?

Effecten van licht op kwaliteit aardappelen
Wit licht uit het kleurenspectrum bestaat uit brede lichtgolven. Dit zogenoemde witte licht heeft negatieve effecten op de aardappelkwaliteit. 'Wit licht' is cruciaal voor plantengroei, maar juist negatief als aardappelen er bloot aan gesteld worden. Dan worden de aardappelen groen en gaan ze sneller ontkiemen. En dat is precies wat je als aardappelproducent wilt voorkomen, want groene aardappels zijn slecht voor de mens. Door het licht komt het kiemproces op gang, wat leidt tot de vorming van de stoffen solanine en chlorofyl. De stof solanine zorgt ervoor dat ongedierte uit de aardappel blijft, terwijl cholorfyl een proces op gang brengt waarbij de aardappel groen wordt. Hierdoor worden de aardappels niet alleen qua uiterlijk lelijk, maar ook verzwakken ze en worden ze kwetsbaar. Daarbij is solanine en alkaloïde, wat maakt dat de aardappel feitelijk oneetbaar worden voor de mens.

Led-verlichting als revolutionaire ingreep
Speciale led-verlichting als de energiezuinige GU10 led lampen kan deze situatie oplossen. Niet alleen is led-verlichting - led staat voro licht emitterende dioden - in de aardappelsector ideaal omdat er flink wat energie mee bespaard kan worden. Voordelig is ook dat, zo ontdekte het Duitse bedrijf, bij bepaalde lichtsterktes die in het spectrum van 520-540 nm werken er een speciaal groen licht ontstaat dat de groenvorming van aardappel effectief tegengaat. Door het licht ontkiemen de aardappelen niet en blijven deze van goede kwaliteit. Zo wordt de vorming van solanine en chlorofyl voorkomen en kunnen de aardappelen lang en goed bewaard worden. Een test van het Duitse concern heeft aangetoond hoe dit precies werkt. Gedurende acht dagen werd een pallet aardappels met het 'groene led-licht beschenen. De aardappelen werden niet groen en ook werden er geen solanine en chorofyl aangemaakt. Bij wit licht daarentegen worden aardappels al na twee dagen groenig. Led-lampen bieden dus kansen voor aardappelbedrijven!