Regio - Per 1 april 2019 treedt het nieuwe Besluit zeevarenden in werking. Dit nieuwe besluit brengt een aantal veranderingen voor de oude visserijdiploma’s met zich mee. Op dit moment heeft elke visser met een visserijdiploma vier jaar na afgifte het recht om een vaarbevoegdheidsbewijs aan te vragen. Na vier jaar is er nog een regeling, die komt na 1 april te vervallen.... Lees hieronder meer.

Visserijdiploma’s ouder dan vier jaar

Elke visser met een visserijdiploma, heeft vier jaar na afgifte het recht om een vaarbevoegdheidsbewijs aan te vragen. Na vier jaar is er nog een regeling, de zogenaamde “drie maanden boven sterkte”, die het mogelijk maakt om een vaarbevoegdheidsbewijs aan te vragen. De zogenaamde “drie maanden boven sterkte”-regeling komt na 1 april 2019 te vervallen. Dit betekent dat u na 1 april geen vaarbevoegdheidsbewijs kan aanvragen indien uw diploma ouder is dan vier jaar. Let wel op: dit geldt alleen voor de eerste aanvraag van uw vaarbevoegdheidsbewijs.

Heeft u een visserijdiploma dat ouder is dan vier jaar, heeft u nog geen aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs gedaan en beschikt u over recente werkervaring? Dan adviseren wij u om uw vaarbevoegdheidsbewijs voor 1 april aan te vragen.

S VII- diploma en S VII- functies komen te vervallen

Met ingang van het nieuwe Besluit zeevarenden komt het S VII-diploma te vervallen. Dit betekent dat er na 1 april geen mogelijkheid meer is om een vaarbevoegdheidsbewijs op basis van een S VII-diploma aan te vragen.

Ook de S VII-functies komen te vervallen, maar de huidige bevoegdheden blijven wel bestaan. Voor de bestaande SVII-functies komen dus nieuwe functies in de plaats. Het goede nieuws is dat de vissers hierop vooruit gaan. Een belangrijke voorwaarde voor het verlengen van een S VII- vaarbevoegdheidsbewijs na 1 april 2019 is dat de houder in het bezit van het radiocertificaat Marcom-B moet zijn. Hieronder treft u een overzicht van de te verwachten aanpassingen.

Huidige functies S VII Nieuwe functies S VII
Schipper mosselvisserij (code 510) Schipper <24 meter vaargebied beperkt (tot 30 zeemijl) Let wel op: Marcom-B is vereist.
Stuurman zeevisvaart < 45 meter (code 530) Plv schipper < 24 meter < 3000 kW vaargebied beperkt (tot 30 zeemijl) Let wel op: Marcom-B is vereist.
Stuurman zeevisvaart < 45 meter (code 530) Plv schipper <45 meter < 1500 kW vaargebied onbeperkt Let wel op: hier is Marcom A- vereist.

SW 5/ SW V-dienstdiploma aantekening 24 meter en/of 45 meter en SW5/ SW V-dienstdiploma aantekening 24 meter en/of 45 meter – functies komen te vervallen

Het SW5/ SW V-dienstdiploma en de SW5/ SW V-dienstdiplomafuncties komen met ingang van het nieuwe Besluit zeevarenden te vervallen. Dit wil zeggen dat er na 1 april 2019 geen mogelijkheid meer is om een vaarbevoegdheidsbewijs op basis van SW5/ SW V-dienstdiploma aan te vragen. Ter verduidelijking, het gaat hier om het oude SW5/ SW V-dienstdiploma (aantekening dienstdiploma), niet te verwarren met een SW5/ SW V-(school)diploma.

De SW5/ SW V-dienstdiplomafuncties komen ook te vervallen, maar de huidige bevoegdheden -zoals het in het geval van SVII-bevoegdheden- blijven gewoon bestaan. Dit betekent dat er voor de bestaande SW5/ SW V-dienstdiplomafuncties nieuwe functies in de plaats komen. Een belangrijke voorwaarde voor het verlengen van een SW5/ SW V-dienstdiploma functie schipper < 45 meter en < 24 meter vaargebied II is dat de houder in het bezit van het radiocertificaat Marcom-B moet zijn.

De grootste verandering ten aanzien van de SW5/ SW V–dienstdiplomabevoegdheden zijn de vaargebieden. Tot 1 april 2019 zijn drie vaargebieden onderscheiden:

  • vaargebied I (tot 30 zeemijl).
  • vaargebied II (Het gebied omvattende de Noordzee tot de 62e Noorderbreedtegraad tot de lijn die het punt, op 62 graden Noorderbreedte en 1 graad Westerlengte verbindt met Strathie Point (noordkust Schotland), het Kanaal, het Kanaal van Bristol, het St. George Kanaal en de Ierse Zee in het zuiden tot de lijn die Kaap St. Mathieu verbindt met Old Head of Kinsale (zuidkust Ierland) en in het noorden tot aan de lijn van Inishowen Head naar Islay (Ardmore Point),van Islay (Rhuda Mail) langs de oostkust van Colonsay naar Mull (Loch Buie) en van Mull (Java Point) naar Schotland (Barony Point), en de Oostzee.
  • vaargebied onbeperkt.

Na 1 april 2019 vervalt vaargebied II. Dit betekent dat de vaarbevoegdheden van het SW5/ SW V-dienstdiploma op het vaargebied gekort worden en van vaargebied II naar vaargebied I gaan. Mocht dit grote gevolgen hebben voor uw loopbaan, dan is ons advies: verleng het vaarbevoegdheidsbewijs voor 1 april 2019.

Bron/lees meer: vissersbond.nl