Landelijk - Of het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de grenzen gaat sluiten is nog niet duidelijk. De onderhandelingen, waarbij de bal al lange tijd bij het Verenigd Koninkrijk ligt, verlopen stroef. Premier May is donderdag 7 februari 2019 in Brussel geweest om te praten over oplossingen voor voornamelijk de verbinding tussen de Noord-Ierse grens en Ierland. Beide partijen hebben na dit overleg laten weten hun best te gaan doen om tot een oplossing te komen die op steun kan rekenen van zowel de Britten als de Europeanen. Eind februari wordt de balans van het nieuwe voorstel opgemaakt. De Vissersbond roept namens de douane op om een goede voorbereiding te treffen, lees hieronder meer in het persbericht.

Bereid u voor

De onzekerheid blijft dus, terwijl de laatste vijftig dagen tot 29 maart 2019 zijn ingegaan. Daarom verstuurde de Nederlandse douane afgelopen vrijdag een brief aan ondernemers in de visserijsector die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk met een duidelijke boodschap: bereid u goed voor.

Brexit Impact Scan

In de brief roept de Douane ondernemers op om de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan is op maat gemaakt en is het startpunt van de voorbereidingen voor het sluiten van de grenzen. De scan geeft ondernemers inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten zij nodig hebben.

Dit moet u regelen als u handelt met het VK

Er zijn ieder geval drie zaken die elk bedrijf dat handelt met het Verenigd Koninkrijk moet regelen en dat zijn de volgende:

  1. Zorgen dat uw bedrijf een EORI-nummer heeft. Dit is een identificatienummer dat nodig is om zaken met de Douane te kunnen doen.
  2. Zorg dat uw bedrijf aangifte kan doen in de systemen van de Douane. Hiervoor kunt u zich melden bij een douane-expediteur of zorgen dat u over de benodigde software beschikt.
  3. Vraag een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aan als u zelf geen aangifte gaat doen.

Brexit toolkit

De Brexit toolkit van de Douane geeft meer informatie over deze stappen. Ondernemers die aanvullende douanevragen hebben over hun voorbereidingen op Brexit, kunnen terecht op www.douane.nl/brexit.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Bron Vissersbond.nl