25 januari 2019, Zuid-Holland - De Rechtbank Midden-Nederland heeft wederom uitspraak gedaan in de beroepszaak die de PO Delta Zuid, PO Nederlandse Vissersbond en Visservereniging Zuidwest tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben aangespannen vanwege de forse uitbreiding van de rustgebieden in het Natura 2000-gebied Voordelta. Eind vorig jaar werd de uitbreiding van de Bollen van de Ooster en de Bollen van het Nieuwe Zand door de rechter al nietig verklaard en kregen de vissers weer visgebied terug. Deze keer betreft het de Middelplaat en Slikken van Voorne. Het Ministerie krijgt 12 weken de tijd om een nieuw besluit te nemen. Tot die tijd mogen de vissers niet vissen in de uitgebreide gebieden. Lees hieronder het hele persbericht van de Ned. Vissersbond.

Overwegingen en uitspraak

Het ministerie van LNV heeft in 2016 besloten om de rustgebieden Middelplaat en Slikken van Voorne fors uit te breiden vanwege dalende aantallen roodkeelduikers in de Voordelta en verstoring door recreatie. Op 29 november 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland al in een tussen-uitspraak vastgesteld dat de onderbouwing voor deze maatregel ontbrak en dat het besluit niet zorgvuldig was voorbereid.

De garnalenvissers zijn door het besluit onevenredig zwaar getroffen terwijl LNV had kunnen onderzoeken om een minder vergaand besluit te nemen. Het Ministerie is in de gelegenheid gesteld om deze gebreken te herstellen maar daar heeft men geen gebruik van gemaakt. Op 16 januari 2019 heeft de rechtbank aan het Ministerie opgedragen om binnen 12 weken (10 april 2019) een nieuw besluit te nemen op het bezwaar van de eisers.

Samen optrekken loont

Vanaf het begin hebben de eisers, PO Delta Zuid, PO Nederlandse Vissersbond en Visservereniging Zuidwest, besloten om samen te procederen. In eerste instantie voor de bezwaarprocedures maar uiteindelijk is ook gezamenlijk de stap naar de rechter gemaakt. Samen optrekken loont. De partijen worden in de zaak bijgestaan door Dr. Mr. Annelies Freriks (advocate) en Mr. Drs. Bert Keus (ecoloog).

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Neemt u dan contact op met Derk Jan Berends via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151.