Regio - Het nieuwe zorgconcept van het SMC, waarmee bestuurders Paul van der Velden en Peter Langenbach claimen voorop te lopen in Nederland, sluit aan bij het recent gesloten Hoofdlijnenakkoord van het ministerie van VWS. “We bieden in het SMC klassieke basis ziekenhuiszorg. Voor complexere zorg is er een nauwe samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. De medisch specialisten die in het SMC werken, zijn verbonden met de ziekenhuizen in de regio." Lees hieronder meer.

"Het SMC is daarbij een plek waar artsen uit de regionale ziekenhuizen elkaar tegenkomen. Ons motto is niet voor niets ‘zorg dichtbij waar het kan en verder weg als het nodig is’.”
Doel van beide heren is de beste en zo compleet mogelijke basiszorg te bieden in de regio Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet en de Hoeksche Waard. Zo kan de groeiende groep kwetsbare oudere patiënten, wanneer zich een probleem voordoet dat niet thuis behandeld kan worden, maar waarvoor ook geen ziekenhuiszorg nodig is -zoals een niet te ernstige longontsteking-, tijdelijk in het buurtzorgpension van het SMC verblijven. Mét de zorg van de huisarts.
Indien nodig kan er dan ook een medisch specialist aan het bed komen. Voor operaties die niet in het SMC kunnen plaatsvinden, is er de nauwe samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Zo biedt het Maasstad Ziekenhuis onder meer een brandwondencentrum en een prostaatoperatiekliniek.
“We willen doorgroeien van iets wat incompleet leek naar een nieuw zorgconcept. Eigenlijk is dit een heel logische ontwikkeling en daar willen we voorloper in zijn. Zo is er in het SMC geen intensive care meer, maar biedt het SMC wel weer faciliteiten die een klassiek ziekenhuis niet biedt”, menen Van der Velden en Langenbach.
Voor zowel Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis als het Maasstad Ziekenhuis is het runnen van het SMC erg belangrijk. “We zullen nooit fuseren, zijn complementair aan elkaar. Zo biedt Dirksland basiszorg en het Maasstad Ziekenhuis topklinische zorg. We leren van elkaar. Zo behandelen oncologen hier samen patiënten. We zijn een drie-eenheid, drie zelfstandige ziekenhuizen met elk een eigen identiteit. En daar zijn we trots op. We zorgen met elkaar voor goede kwaliteit van zorg.”
Om zover te komen, heeft het SMC drie jaar lang, sinds de doorstart van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, erg zuinig moeten zijn. “Elke rekening is door onze eigen handen gegaan. In 2015 hadden we nog een eigen vermogen van min 7 miljoen euro, dat is nu 9 miljoen euro in de plus. We zijn dan ook trots op onze medewerkers dat we dit hebben bereikt.”
Het ging echt niet vanzelf, ondervonden beide bestuurders. “Het eerste jaar na de doorstart trof ik besmuikte gezichten als ik hier was”, blikt Van der Velden terug. “Nu heerst er een sfeer van opbouw. We willen met elkaar topkwaliteit leveren en zetten er de schouders onder.”
Met de aanbieders die hun intrek nemen in het SMC streeft het medisch centrum optimale zorg voor de patiënt na. Er is een huisartsenpost, een jeugdtandarts, er komt hulp voor anorexia- en boulimia-patiënten, gespecialiseerde hulp op de spoedpost voor verwarde mensen, een sexuoloog, een psycholoog en psychiater. Dat allemaal geïntegreerd in het nieuwe zorgconcept.
Het nieuwe concept strekt zich uit over de helft van de 24.000 vierkante meter bovenverdieping van het SMC, die nu niet wordt benut. Van der Velden en Langenbach verwachten na integratie hiervan tweemaal zoveel aanloop. “We zetten daarbij ook in op preventie, dat is onderdeel van onze nieuwe werkwijze.”
Net na de doorstart van het Ruwaard hadden de huisartsen wantrouwen. “Vertrouwen gaat te paard en komt te voet”, zeggen beide bestuurders daar nu over. Inmiddels is het SMC fors gegroeid in aantal patiënten, vooral afkomstig uit Spijkenisse en Nissewaard. “We zien daarin dat het vertrouwen van de bevolking toeneemt. Uit Zorgkaart Nederland blijkt dat we toegankelijk zijn, hele korte wachttijden hebben en gastvrij zijn. Patiënten geven ons een 8,8 gemiddeld.”
Wat betreft de spoedzorg wil het SMC samen met de huisartsen één loket bieden. “Dat is patiëntvriendelijker. Een geïntegreerde spoedpost is het doel, geen spoedeisende hulp. Voor acute zorg hebben we goede afspraken met de ambulancedienst.”
De ambitie is duidelijk: het SMC wil geen klassiek ziekenhuis meer zijn. De ambitie over vijf jaar is er één die bestaat uit het bieden van onder meer thuismonitoring en e-health voor de patiënt op afstand. “Dat kan ideaal in dit ziekenhuis. En zorg die in het SMC niet kan, bieden de moederziekenhuizen. Behandeling van complexe vormen van kanker bijvoorbeeld kan in het Maasstad Ziekenhuis of Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De controles kunnen vervolgens in het SMC plaatsvinden. Het uitgangspunt is zo dichtbij mogelijk als het kan en ver weg als het nodig is.”
Als gevolg van de huidige financiële stabiliteit wordt volgend jaar 30 fte aan personeel aangetrokken. “Voor mij voelt het als een jongensavontuur”, meent Van der Velden. “Er zat zeker spanning op, maar het is ontzettend leuk om met zijn tweeën het avontuur te beginnen en te zien wat we al voor elkaar hebben gebokst.”
Het is ook voor Langenbach een jongensdroom die uitkomt: “we hebben in korte tijd veel weten te veranderen. Onze managers, dokters, verpleegkundigen en ondersteuners lopen een stapje harder en leveren een topprestatie. Wij doen het met zijn allen.”

De aanbieders die hun intrek nemen op de bovenverdieping van het SMC zijn: Maasstad Ziekenhuis - Revalidatie, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis - Kindergeneeskunde,
Dialyse Nefros, Made2Move, Hap, Livit, Los (Lanselos), Janssen Huidtherapie, Food4Life, Zizo, De Algemene Thuiszorg, Buurtzorg (vanaf april/mei 2019), Gemeente Nissewaard, Fortagroep - De Vruchtenburg, Ergra Low Vision.

Tekst Mirjam van der Boom