Middelharnis - Een derde van 20-45 jarigen blijken financieel kwetsbaar. Deze groep heeft minder dan €3.000 spaargeld. Zij zitten hiermee onder het minimumbedrag dat het Nibud adviseert om als buffer aan te houden voor financiële tegenvallers. Dit blijkt uit een onderzoek dat in september is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Rabobank onder ruim duizend Nederlanders. Op 30 oktober wordt er een workshop georganiseerd door Rabobank Haringvliet in Middelharnis. Lees hieronder meer.

Financieel kwetsbaar

Volgens Rabobank-econoom Carlijn Prins is genoemde groep hierdoor kwetsbaar voor schokken in het inkomen of de uitgaven. Slechts een derde van de ondervraagden is tevreden met hoeveel hij of zij jaarlijks spaart. De overige twee derde wil meer sparen.

Onvoldoende financiële ruimte

Van degenen die minder dan €3.000 spaargeld hebben, geeft 70% aan onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen. Maar dit is uiteraard niet de enige verklaring voor spaargedrag. Prins: “Ook de voorkeuren van huishoudens spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het belang dat zij aan de toekomst hechten. Door te sparen ‘offert’ een huishouden in feite consumptie in het heden op, voor consumptie in de onzekere toekomst.”

Grote verschillen tussen bevolkingsgroepen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er tussen bevolkingsgroepen verschillen in spaargedrag zijn. Prins: “Degenen met minder dan €3.000 spaargeld, hebben vaker een netto huishoudinkomen tot €3.000. En ze zijn vaker alleenstaand en vaker laag tot midden opgeleid. Opvallend is dat 47% van de huishoudens met een netto inkomen tussen de €2.000 en €3.000, die daarmee rond/boven modaal zitten, minder dan € 3.000 spaargeld heeft. En dat zelfs 14% van de huishoudens met een inkomen van €5.000 of meer, onder dit bedrag zit.”

Financiële weerbaarheid vergroten

Spaargeld is belangrijk om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten, maar kan ook worden gebruikt voor langere-termijn-doelen. Prins: “Denk aan om- of bijscholing om een gunstige positie op de arbeidsmarkt te behouden, en daarmee financiële weerbaarheid op lange termijn. Maar ook de aanschaf van een huis of de studie van kinderen kunnen doelen zijn waar spaargeld voor nodig is.”

Straks heb je het nodig

Het is dus verstandig om geld opzij te zetten voor later. Rabobank helpt je graag op weg met een aantal mogelijkheden. Ontdek de kracht van 50 euro per maand of kom naar één van de workshops ‘Bereik meer met je geld’. Wil je weten wat jij al kunt bereiken met €50? We hebben een aantal manieren voor je op een rij gezet.

Workshop op 30 oktober in Middelharnis

Rabobank Haringvliet: "Leer in 1,5 uur dat een groter bedrag opbouwen ook écht mogelijk is en waarom verstandig beleggen dan vaak een logisch alternatief is. Kom naar de workshop ‘Bereik meer met je geld’ op 30 oktober! In één avond leggen we je uit welke mogelijkheden er zijn om je toekomstige keuzes waar te maken. We laten je weten hoe je een groot bedrag kunt opbouwen en helpen je om een goede keuze te maken. Zo kun je meer bereiken met je geld. We sluiten de avond af met een borrel. Schrijf je HIER in! Ontdek de mogelijkheden."