Landelijk - Veel starters bereiden zich goed voor op de komst van hun eigen bedrijf. Een ondernemingsplan? Check! Markt in beeld? Check! Geldzaken op orde? Uhhhhh, geen idee! Startende ondernemers moeten aan van alles denken, maar het regelen van hun geldzaken is vaak een ondergeschoven kindje, aldus KvK adviseur René Pluim. Op zaterdag 30 juni 2018 komen duizenden ondernemers in spe naar de KVK Startersdag in o.a. Rotterdam. Is de starter niet in de gelegenheid om fysiek aanwezig te zijn, dan is de online Startersdag een goed alternatief. Lees hieronder verder in het persbericht van Kamer Van Koophandel.

KvK adviseur René Pluim: “Het regelen van de financiën is niet het meest sexy klusje. Ervaring leert dat veel starters dit voor zich uitschuiven. Het is echter van belang om dit direct vanaf het begin goed op te pakken.”

"In de eerste vijf maanden van dit jaar wisten maar liefst 90.192 startende ondernemingen de inschrijfbalie van de Kamer van Koophandel te vinden. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2017. Ook het aantal zzp’ers blijft stijgen. De teller staat inmiddels op bijna 950.000 fulltime zzp’ers en daarnaast nog ruim 240.000 parttime zzp’ers.
In Rotterdam zijn twee opvallende stijgers te vinden als het gaat om startende ondernemingen. In de eerste vijf maanden van 2017 startten 80 ondernemingen hun eigen bureau voor advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering. Dit jaar zijn dat er in de eerste vijf maanden 108. Een toename van 35%. Ook stijgt het aantal startende ondernemingen in de thuiszorg. Hier een toename van 33%. Van 121 vorig jaar naar 161 in eerste vijf maanden van 2018. Het aantal ondernemingen dat gestopt is in de thuiszorg is ook gestegen. Zetten vorig jaar 31 ondernemers hun thuiszorgactiviteiten stop, dit jaar zijn dat er 46. Een stijging van 48% ten opzichte van 2017.
De trend van het opzetten van een eigen onderneming zet dus ook dit jaar door. Naast starters zijn er ook veel stoppers. Pluim: “Ongeveer de helft van alle starters is binnen vijf jaar gestopt. Waarvan 20% al binnen het eerste jaar het bijltje erbij neerlegt. Geldzaken spelen hierbij een belangrijke rol.”
Tips

Op zaterdag 30 juni 2018 komen duizenden ondernemers in spe naar de KVK Startersdag in Zwolle, Rotterdam en Urmond. Is de starter niet in de gelegenheid om fysiek aanwezig te zijn, dan is de online Startersdag een goed alternatief. Naast alle informatie over het vinden van klanten, inspiratiesessies en tips van ervaren rotten in het vak, kan de starter hier ook informatie krijgen over het regelen van de verschillende geldzaken. En dat dit handig is, weet René Pluim als geen ander. “Al jarenlang voorzie ik startende ondernemers van praktische informatie en handige tips om hun geldzaken en financiën goed te organiseren. Een handig product hierbij is het Geldboek voor ondernemers. Inmiddels is de nieuwste druk van het geldboek dit jaar al 125.000 keer gedownload.
De drie belangrijkste tips als het gaat om het regelen van de geldzaken zijn volgens René Pluim:

1. Het lijkt een open deur, maar wacht niet tot je al begonnen bent met zakendoen. Begin zo snel mogelijk met het regelen van je geldzaken. Zorg dat de geldstromen inzichtelijk worden. Grip krijgen op de financiën noem ik het ook wel. Hoe is de boekhouding geregeld? Kan je dit als ondernemer zelf of heb je hulp nodig van een deskundige?

2. Regel direct alle belastingzaken. Al heel snel komt de btw-belasting om de hoek kijken. Zodra de ondernemer ingeschreven is, krijgt hij of zij een voorlopig btw-nummer en al direct aan het einde van het eerste kwartaal moet er aangifte gedaan worden. Dit is verplicht, ook al heb je nog geen cent verdiend. Je kan in een aantal gevallen ook btw terugvragen als je kosten hebt gemaakt voor je bedrijf. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet. Het is helemaal niet moeilijk, maar ondernemers zien er vaak tegen op om te moeten beginnen.

3. Bepaal of je geld nodig hebt om van start te kunnen gaan. Maak voor je begint een ondernemingsplan en een investeringsbegroting. Daaruit wordt duidelijk hoeveel geld je nodig hebt om te starten. Als je dit inzichtelijk hebt gemaakt, kan je kijken welke vorm van financiering bij jouw behoefte past. Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Kom dan op 30 juni naar de KVK Startersdag in Rotterdam en krijg het advies dat je nodig hebt om goed van start te gaan!"

Klik op deze link voor meer informatie.