Goeree-Overflakkee - De politie heeft sinds kort de beschikking over zogenaamde Automatic NumberPlate Recognition-camera’s (ANPR) langs de toegangswegen van Goeree-Overflakkee. De gemeente Goeree-Overflakkee organiseerde op maandag 11 juni 2018 een korte persbijeenkomst voor een toelichting. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, Annet de Jonge en Peter de Ruiter van de politie waren hierbij aanwezig. Lees hieronder meer over de inzetbaarheid van deze camera’s.

Inzetbaarheid camera's

De zogenaamde Automatic NumberPlate Recognition-camera’s (ANPR) langs de toegangswegen van Goeree-Overflakkee hebben een controlerende functie. De laatste, van de meer dan 10 camera's, is inmiddels geïnstalleerd, vandaar ook het "officiële momentje" van uitleg over het gebruik hiervan. Ze bedekken de gehele bereikbaarheid van alle toegangs- en uitvalswegen op ons eiland. Zoals eerder HIER gepubliceerd, werken sommige van deze camera's als anderhalf jaar.

Hit op camera's

Elk kenteken wat deze speciale camera's passeert wordt gescand, maar niet bij ieder kenteken wordt ook daadwerkelijk actie ondernomen. Elk voertuig met een kenteken wordt op de foto gezet en door het centrale opsporingssysteem gehaald. Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een 'hit' genoemd. Als er geen 'hit' plaatsvindt op een kenteken, wordt deze foto gelijk verwijderd. Een 'hit' houdt in dat een voertuig dat gescand is, bijvoorbeeld illegaal over de weg rijdt, gestolen is of dat een eigenaar een grote (belasting)schuld heeft openstaan of als crimineel/verdachte bekend is bij politie. Een 'hit' kan ook afgegeven worden, bijvoorbeeld bij een acute signalering van het voertuig of diens eigenaar, in verband met een overval/inbraak die net heeft plaatsgevonden. Op het moment van een acute signalering wordt de politie gelijk getipt bij een 'hit'. Binnen vijf seconden weet politie (via app) dan dat een verdachte/het gesignaleerde voertuig onder een bepaalde camera is doorgereden en wordt er actie ondernomen op de 'hit'-locatie. Deze 'hit'-gegevens worden vervolgens 28 dagen opgeslagen in het systeem. Dat werkt ook zo bij een 'hit' op een bijvoorbeeld iemand die als crimineel te boek staat en er geldt op dat moment geen acute signalering bij een incident. Ook deze 'hit'-gegevens worden dus 28 dagen bewaard door bijvoorbeeld de recherche, die daarmee aan de slag gaat. Hierop worden dan uiteraard de plaatselijke agenten niet gelijk getipt. Bij "kleinere" vergrijpen slaat het systeem niet gelijk aan en registreert het in principe niets.

Functie camera's

De camera's staan op dit moment niet ingesteld voor bijvoorbeeld het gebruik bij niet-handsfree bellen in de auto. In de toekomst kan dit echter veranderen. Ook bij het dragen van wel/geen gordel in de auto of eventueel te hard rijden. De camera's die bijvoorbeeld op de bruggen zijn geplaatst, hebben een verwachtte levensduur van 5 tot 10 jaar. De installatie die op de Haringvlietsluizen is geplaatst heeft zo'n €30.000,00 euro gekost.

Burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman en betreffende instanties zijn erg blij met de installatie van het ANPR systeem rondom het eiland Goeree-Overflakkee.

"Als er mensen met kwade bedoelingen zijn, die het eiland op willen of juist hier vandaan weg willen, hebben we die met deze techniek sneller in het vizier en staande gehouden. Eventueel zouden we zelfs met gebruik van dit systeem, ervoor kunnen zorgen dat de bruggen van het eiland opengaan, als een voertuig nadert waarvan we niet willen dat het het eiland op dat moment verlaat. Met dit systeem kunnen we hoog inzetten."