24 januari 2018, Ooltgensplaat – In de middag van 29 oktober 2013 onttrok zich een groot drama in een windmolen op Goeree-Overflakkee. Er was een brand ontstaan bovenin de machinekamer een windturbine aan de Mariadijk in Ooltgensplaat. Als gevolg van de brand waren destijds twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Een 19- en 21-jarige monteur van het bedrijf Bettink uit Barneveld kwamen vast te zitten op de windmolen, waar zij met nog twee andere collega’s, aan werkten. De ene monteur werd al snel door de brandweer gevonden op de grond naast de turbine. De andere monteur werd later door reddingswerkers bovenin de turbine gevonden. Lees hieronder meer.

Onderzoek

Eind 2013 is door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) een onderzoek ingesteld in opdracht van het Openbaar Ministerie naar de brand in de windturbine in Ooltgensplaat. De Inspectie SZW werkte hierbij samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Politie (Forensische Opsporing). De VRR heeft destijds eveneens een onderzoek ingesteld naar het verloop van de brand en de repressieve mogelijkheden voor de brandweerinzet. Omdat de onderzoeken, door met name het NFI en Forensische Opsporing, lang liepen (er werd een aanzienlijke vertraging opgelopen vanwege de MH-17 ramp) konden geen uitspraken worden gedaan.

De vraag of de dood van de om het leven gekomen monteurs voorkomen had kunnen worden, is lang niet beantwoord geweest. Volgens het Openbaar Ministerie wordt het bedrijf waar de twee monteurs werkten nu niet vervolgd. Er zijn geen fouten gemaakt die Bettink aan zijn te rekenen. Wel zijn er volgens het OM meer voorschriften nodig voor de bouw en het onderhoud van dergelijke windturbines. De betrokken ministeries en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn in kennis gesteld van deze onderzoeksbevindingen. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt nog of het bedrijf zich bestuursrechtelijk moet verantwoorden.