Goeree-Overflakkee - Op de gemeenteschuur in Goedereede komt een collectief zonnedak met 487 panelen waar inwoners van Goeree-Overflakkee mede-eigenaar van kunnen worden. Eneco biedt deze ‘ZonneHub’ aan in samenwerking met Coöperatie Deltawind, Gert-Jan van Veen en de gemeente Goeree-Overflakkee. Bewoners die zelf geen geschikt of eigen dak hebben kunnen zo ‘op afstand’ toch hun eigen zonnestroom opwekken en daarmee op een duurzame manier hun energierekening verlagen.

Zelf opwekken, op een ander dak
Voor mensen die overwegen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen maar dit niet op hun eigen dak willen of kunnen biedt de ‘ZonneHub’ een uitkomst. Zo ook voor Goedereedenaar Gert-Jan van Veen –initiatiefnemer van dit project. Hij wil graag zijn eigen zonne-energie opwekken, maar omdat zijn huis is aangemerkt als beschermd stadsgezicht is dit niet toegestaan op zijn eigen dak. Hij benaderde de Gemeente en Deltawind hierover. De gemeente was in gesprek met Eneco over de Gemeenteschuur aan de Provincialeweg. Zo ontstond het plan om het project onder te brengen in ZonneHub van Eneco™. Enkele maanden later is het zover: mensen kunnen vanaf nu hun panelen reserveren via zonnehub.nl/goedereede. Gert-Jan krijgt al veel enthousiaste reacties uit zijn omgeving en is er dan ook van overtuigd dat het dak met de 487 panelen snel vol raakt. En dat zou mooi zijn, want des te eerder kan hij eindelijk zelf zijn energie opwekken.

Directe verlaging van de energienota
Naast dat men een steentje bijdraagt aan een beter milieu, is het financieel ook interessant om in zonnepanelen te investeren. Want over de stroom die men zelf opwekt, hoeft men geen energiebelasting te betalen. ZonneHub van Eneco™ zorgt ervoor dat de energienota direct wordt verlaagd, en regelt onder meer ook de installatie, het onderhoud, en inzicht in de opgewekte stroom. De verlaging van de energierekening komt neer op circa 28 euro per paneel per jaar, een rendement van circa 5,3%. Een paneel kost 275 euro, dat is inclusief alle gemeenschappelijke kosten zoals installatie, omvormer en aansluiting. Meedoen kan al vanaf één paneel.

Postcoderoos
De ZonneHub maakt gebruik van de postcoderoosregeling van de overheid: deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven - net als bij zonnepanelen op eigen dak - geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. Een van de voorwaarden die de overheid hieraan stelt is dat zij en het dak zich in dezelfde “postcoderoos” bevinden. De ZonneHub op de gemeenteschuur in Goedereede is open voor inwoners uit Goedereede, Ouddorp, Stellendam, Melissant en Dirksland. Eerder is ook Sommelsdijk genoemd, maar dit dorp blijkt zich helaas toch net buiten de zogeheten ‘postcoderoos’ te bevinden. De overheid garandeert de belastingkorting voor een periode van 15 jaar. Dit is beter dan zonnepanelen op het eigen dak omdat de toekomst van de salderingsregeling nog onzeker is.

Ooltgensplaat
Ook op het multifunctionele gebouw ’t Centrum wordt een collectief zonnedak ontwikkeld. Dit dak biedt ruimte voor 228 zonnepanelen voor inwoners van Ooltgensplaat, Achthuizen/Langstraat, Zuidzijde, Den Bommel, Oude-Tonge, Stad aan ’t Haringvliet of Middelharnis. Ook hier stelt de Gemeente als eigenaar van het pand haar dak ter beschikking om zonnepanelen zo voor iedereen toegankelijk te maken. Meer informatie over de ZonneHub in Ooltgensplaat is te vinden op zonnehub.nl/ooltgensplaat.

Op de hoogte blijven van andere zonnedaken op het eiland, waaronder het dak in Goedereede? Mail dan uw adresgegevens naar zonnedaken@deltawind.nl of kijk op zonnehub.nl voor algemene informatie.

Meer informatie over de postcoderoosregeling: hieropgewekt.nl