[Foto-update] Oude-Tonge - Op woensdagochtend 13 april 2022 opende minister Staghouwer het eerste rijdende zonnepark ter wereld, in Oude Tonge. "Het rijdende en voedselproducerend zonnepark is een grote voorbeeld van agrarisch innovatief ondernemerschap...." Deze woensdagochtend organiseerden LTO Noord, VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF van den Hoek een programma dat in het teken stond van het rijdende zonnepark en dat speelde zich af op de boerderij van VOF Dogterom in Oude Tonge. Lees meer >>

Vervolg

Gedurende de ochtend werd aandacht besteed aan agrarisch innovatief ondernemerschap. Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het voedselproducerend zonnepark geopend. "Het rijdende en voedselproducerend zonnepark is een grote voorbeeld van agrarisch innovatief ondernemerschap. Het zonnepark beweegt stapvoets over de akker en is opvouwbaar als het land bewerkt wordt of gewas verzorgd wordt. Ook zit er een beregeningsonderdeel in om de gewassen waar overheen wordt gereden ook te beregenen. Hierdoor kunnen gewassen blijven groeien en er kan worden gewerkt aan het stimuleren van de biodiversiteit."

Waterstof

Tijdens het programma werd er ook aandacht besteed aan waterstof. Waterstof speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Initiatiefnemers VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF van den Hoek hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. In samenwerking met LTO Noord en Provincie Zuid Holland, gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en diverse partners worden ideeën verder uitgewerkt.