1 maart 2022, Middelharnis - Onder het blauwe kringloopsymbool in het logo staat een grote 10! Goed voor Goed bestaat 10 jaar en dat wil men laten merken ook. Het is vooral de trots die de medewerkers uitstralen. "Ons Goed voor Goed", zoals veel medewerkers het noemen. Toch is het allemaal met de wens van één man begonnen. Joost van Welsenis liep, na 20 jaar werken in de zorg, tegen veel beperkingen aan. "Teveel mensen liepen goede zorg mis. Wie geen indicatie had was niet welkom..." Lees meer >>

Droom van één man

Joost van Welsenis voelde het vooral als onrecht en wist dat het ook anders zou kunnen. Dat het anders moest. Joost trok de stoute schoenen aan en nam zijn ontslag bij zijn toenmalige werkgever om de stap naar zelfstandig zorgondernemer te zetten.

Iedereen is welkom

In maart 2012 startte Joost Goed voor Goed. Het werd het eerste kringloopcentrum op Goeree-Overflakkee waar mensen met een beperking aan de slag konden. Het uitgangspunt was direct duidelijk: iedereen is welkom! Het voorgedeelte van een voormalige autogarage op het industrieterrein van Middelharnis zou de eerste vestiging van Goed voor Goed worden. Van Welsenis herinnert zich dit als een spannende tijd. "Zouden er wel mensen komen? Zouden er wel genoeg spullen ingeleverd worden? Was er wel behoefte aan een kringloopcentrum met dagbesteding?"

Zinvolle dagbesteding

Er waren genoeg vragen en de antwoorden kwamen al snel, want het was ook de tijd van de opkomst van de kringloop. Op Goeree-Overflakkee kende men nog geen dergelijk kringloopcentrum. Al snel bleek de behoefte groot. Er was voldoende aanbod van goederen met veel tevreden klanten.

Het belangrijkste was wel dat vele mensen hun weg vonden naar Goed voor Goed om er een zinvolle dagbesteding te vinden. De groep medewerkers werd groter en ook divers. Goed voor Goed bestaat uit mensen met een beperking, psychische problematiek, niet aangeboren hersenletsel en ook met een burn-out problematiek. Maar ook mensen die het heerlijk vinden om lekker bezig te zijn binnen de kringloop. Je nuttig maken met een fijne club mensen om je heen. Door de snelle groei werd de ruimte te klein. Het achterste gedeelte van de loods kwam erbij en niet veel later ook het aangrenzende pand. Een mooie toevoeging was dat Jaap Reedijk zich met zijn atelier Kunstenmaker ook binnen deze locatie vestigde!

In Oude-Tonge werd gestart met een nieuwe vestiging. Eerst kleinschalig met een beperkte loods maar ook dit groeide per jaar. Uniek concept. Iedereen is welkom bleek een uniek concept te zijn op Goeree-Overflakkee, waardoor er een constante groei bleef. Om dit alles in goede banen te leiden werd in 2016 de Stichting Goed voor Goed opgericht. Vanaf dat moment werd het pionieren omgezet in een professionele zorgaanbieder.

De groei zat er goed en de stichting kon zich inzetten bij veel activiteiten op het eiland zoals de Menheerse Havendag maar ook het inrichten van het Sinterklaashuis en de Flakkeese dagen.

Brouwerij Solaes

In 2016 ontstond ook het initiatief tot het oprichten van een (zorg)brouwerij. Deze kreeg in 2017 daadwerkelijk gestalte en brouwerij Solaes zag het levenslicht. Ook hier werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en in combinatie met de kringloop zijn er intussen al vele mooie evenementen georganiseerd en ondersteund. Dit jaar opent de brouwerij een nieuwe locatie in Ouddorp en hierdoor komen er nog meer mogelijkheden om werkplekken te creëren. Uitbreidingen Intussen zijn er ook nieuwe vestigingen in Stellendam en Haltsteren bij gekomen en breiden de activiteiten van de stichting zich steeds verder uit.

Zoveel meer dan kringloop

Dat Goed voor Goed zoveel meer is dan kringloopwinkels laat zich zien in de grote hoeveelheid activiteiten waar inmiddels honderden medewerkers bij betrokken zijn. Er wordt er geholpen bij de aanleg van het voedselbos bij Hofstede Lust & Last in de Sommelsdijkse polder. Er is een samenwerking met dagbesteding Poldergevoel. Atelier Kunstenmaker heeft inmiddels een eigen atelier/galerie in het centrum van Middelharnis en is de creatieve werkplaats geworden van Goed voor Goed. Oude-Tonge is sterk uitgebreid met een fietsenwerkplaats, een houtwerkplaats en bouwmarkt.

Samenwerken

Goed voor Goed werkt met veel organisaties samen. Binnenkort wordt het circulair ambachtscentrum geopend op de milieustraat. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Goeree-Overflakkee, RAD en Goed voor Goed. Goed voor Goed wil zich breed inzetten. Zo verzorgt men maaltijden en is er op elke locatie mogelijkheden tot inloop en het drinken van een bakje koffie. Diverse projecten worden direct ondersteund zoals de huisvesting van vluchtelingen, armoedebestrijding, dak- en thuisloosheid. Vanuit deze ondersteuning is onder andere ook stichting Kairos ontstaan. Sinds begin 2022 biedt Goed voor Goed, vanuit de eigen organisatie, ook ambulante ondersteuning aan.

Tiny house

Goed voor Goed staat nooit stil en blijft een dynamisch geheel met nog genoeg plannen voor de toekomst. Op 15 februari werd de Stichting Tiny House Goeree-Overflakkee opgericht vanuit een initiatief van Goed voor Goed. Vanuit deze stichting zullen Tiny Houses gebouwd gaan worden met gebruikte materialen vanuit het circulair ambachtscentrum en door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Oost-West wonen heeft de eerste tien Tiny Houses reeds besteld.

Jubileumviering

Om het tienjarig jubileum te vieren kunnen klanten in één van de winkels een stempelkaart ontvangen. Halen ze vervolgens in alle 4 de winkels en bij het atelier Kunstenmaker een stempel dan krijgen ze een cadeaubon van10 euro te besteden bij Goed voor Goed. Bovendien maakt men kans op 1 minuut gratis winkelen in een Goed voor Goed winkel naar keuze. Nu de coronamaatregelen versoepeld worden zullen ook de andere festiviteiten rond het jubileum plaats gaan vinden. Verspreid over het hele jaar zal er veel aandacht voor het jubileum zijn met een grote hoeveelheid activiteiten waaronder de befaamde modeshow van Goed voor Goed.

Alle komende festiviteiten zullen aangekondigd worden in de pers, via de sociale media en op de website www.goedvoorgoed.nl