16 september 2021, Regio - Al enkele jaren is de tweede zaterdag van september de dag van de boerin. Boerinnen in Nederland zijn in opkomst. Hanneke de Baar is boerin in Den Bommel (pluimveehouderij EIBAAR, Zuid-Holland) en geeft aan dat boerinnen op het eiland Goeree-Overflakkee een belangrijke functie vervullen op de agrarische bedrijven. "De boerinnen in Zuid-Holland worden steeds belangrijker. Het is goed dat daar deze dag bij stil wordt gestaan", zegt Hanneke de Baar. Lees hieronder verder.

Vervolg

Het is niet meer alleen zo dat boerinnen hun partner helpen. Vaak zijn boerinnen gedeeltelijk of geheel eigenaar. "Ik zie steeds meer jonge meiden die het bedrijf thuis gaan overnemen, steeds meer vrouwen als zelfstandig ondernemer en steeds meer vrouwen die volwaardig in de maatschap meedraaien. Vaak is de vrouw het cement van het agrarisch gezinsbedrijf, multitasker en duizendpoot", zegt Willemien Koning, voorzitter Vrouw & Bedrijf LTO Noord.

Boerinnen en tuindersvrouwen hebben geen baan van negen tot vijf, maar werken vaak zeven dagen in de week. Het zijn agrarisch onderneemsters die moderne gezinsbedrijven runnen, goede opleidingen hebben gehad en kwalitatief hoogstaand voedsel produceren. Toch lopen boerinnen er nog te vaak tegen aan dat er niet altijd een goed beeld is van de rol van de boerin. Boerinnen verdienen erkenning voor hun werk en positie. "Nog veel te vaak krijgen wij de vraag of de baas ook thuis is. Anno 2021 zou dat echt niet meer moeten", zegt Willemien Koning.

Gesprekken bedrijfsleven

Boerinnen constateren dat zelfs bij de periferie rond het agrarisch bedrijf, waaronder banken, accountants en andere categorieën erfbetreders, er niet altijd een goed beeld is van de rol en waarde van de vrouw op het bedrijf. Vrouw & Bedrijf is daarom gesprekken gestart met verschillende brancheorganisaties van beroepen gelieerd aan de landbouw. Het doel is om het beeld dat er is over boerinnen positief te kantelen. De Dag van de Boerin is een mooi moment om aandacht te vragen voor de kracht en potentie die aanwezig is bij de vrouwen op de agrarische bedrijven.

Multifunctioneel

De boerinnen zijn toekomstgericht en multi-inzetbaar. Er zijn veel boerinnen en tuindersvrouwen die een boerencamping, een boerenwinkel of dagopvang runnen. Ook is er steeds meer aandacht voor agrarisch natuurbeheer en akkerranden met bloemen. Hiermee spelen de boerinnen in op de maatschappelijke wensen die er leven. "Het is goed om al deze boerinnen en tuindersvrouwen op deze dag in het zonnetje te zetten. Zij zijn ontzettend belangrijk voor een mooi, leefbaar en vitaal platteland en voldoende voedsel voor iedereen", aldus Willemien Koning.