Ouddorp, 31 mei 2021- "Zo belangrijk dat je je hart kunt luchten, je vragen kunt stellen of 'gewoon stil mag zijn', omringt door mensen die je precies begrijpen!" - Het vertrek was eind april vanaf inloophuis IntermeZZo in Zwolle. "Evelien krijgt een ketting en de eerste kraal. Van ieder inloophuis dat zij bezoekt zal zij een kraal krijgen." Op 9 juni 2021 om 15:00 uur komt zij aan in de Overkant, de locatie van inloophuis de Boei in Ouddorp op ons eiland Goeree-Overflakkee. Waar de gastvrouwen en de nieuwe coördinator, Wim Schoordijk samen met een aantal leden van het bestuur, haar zullen ontvangen. Evelien van der Werff is deze actie gestart en hoopt zo op meer bekendheid van inloophuizen voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad) én haalt daar graag geld voor op. Evelien heeft zelf (twee keer) borstkanker gehad en heeft twee boeken geschreven. Vriendin: "Een fantastische, positieve meid, met ongelofelijk veel veer- en wilskracht!" Laat je inspireren en doe mee. Lees hieronder meer.

Doel voor ogen

Evelien van der Werff fietst bijna 2000 km, op een gesponsorde fiets van 'Stella Fietsen'. Ze fietst langs de 75 inloophuizen die er in Nederland zijn. Veel inloophuizen die hebben het momenteel financieel zwaar, omdat ze vaak afhankelijk zijn van giften en donaties. Dát doel houdt Evelien voor ogen! Inloophuizen zijn van groot belang voor mensen die met de vernietigende ziekte kanker te maken hebben (gehad).

"Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale ondersteuning. Het is een plek om 'thuis te komen', een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden."

Meefietsen

Volg Evelien realtime via de locatie-radar app. Om de mensen te laten zien waar zij is, gebruikt Evelien deze app. Vanaf het moment dat haar fietstocht begon afgelopen 25 mei zet ze die elke ochtend live op haar Facebookpagina. Ze wordt graag vrienden met iedereen ;-) Volg Evelien dus op Facebook en bekijk het YouTube-filmpje [zie onder].

"Wilt u een stukje meefietsen ons eiland op, dat kan! Evelien komt vanuit Hellevoetsluis. Ze vertrekt 10 juni weer richting Vlissingen.

Twee kansen

Corona bleek twee kansen met zich mee te nemen voor de 57-jarige Evelien van der Werff die zelf tweemaal borstkanker overleefde. De eerste was het schrijven van het boek ‘Dit boek brengt geluk’ en de tweede het stoppen met vliegen, na 34 jaar bij de KLM. Ze gaat iets doen waar ze ook gelukkig van wordt: IPSO inloophuizen, voor mensen geraakt door kanker, op de kaart zetten.

Op 25 mei j.l. is Evelien begonnen met haar fietstoer om de 75 IPSO inloophuizen, verspreid door heel Nederland, te bezoeken. "Teveel mensen weten nog niet van het bestaan van de inloophuizen."

Evelien wil deze hulp voor mensen geraakt door kanker meer bekendheid geven. In de uitzending van Nieuws en C0 op 24 september zei zij hierover het volgende: “Wat ik zelf heb ervaren, als je lichaam in het ziekenhuis wordt 'gerepareerd' (als je tenminste geluk hebt), dan verandert er ook iets in je hoofd, tussen je oren. Als de dood, als 'magere Hein' voor de deur staat en je weet niet of je die wel of niet binnen moet laten, dat geeft zo ongelooflijk veel angst in je hoofd. Je moet, op een gegeven moment als je klaar bent met de behandeling, echt hulp hebben om dat te kunnen verwerken. Want een kanker-traject is niet alleen maar een diagnose en een behandeling. Een kanker-traject bestaat namelijk uit 3 delen, het laatste is het verwerkingstraject. Als je daar mee klaar bent, kun je pas opstarten met je nieuwe leven".

De inloophuizen zijn erg belangrijk voor veel mensen die worden getroffen door kanker. "Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale ondersteuning. Het is een plek om 'thuis te komen', een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden." Dit wordt gedaan met behulp van behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders.

Zwaar weer voor inloophuizen

Vanwege corona zitten veel inloophuizen in zwaar weer. Veel fondsenwervende activiteiten konden niet door gaan. Inloophuizen zijn afhankelijk van donaties en giften. "Het is zo logisch dat de medische zorg vanuit de overheid wordt ondersteund, de nazorg lijkt vanuit Den Haag een etiket te hebben dat het iets is voor hobbyisten. Het is echter een essentieel onderdeel van de zorg wanneer je kanker krijgt!", aldus Evelien.

Met haar fietstocht wil Evelien zorgen dat er meer aandacht komt en dat mensen zich gaan realiseren hoe belangrijk inloophuizen zijn. "Een goede nazorg, een goede begeleiding bespaart de maatschappij uiteindelijk kosten. Dus dit is ook bedoelt om kosten te besparen." Daarom haalt Evelien met haar fietstocht ook geld op om de huizen aan het eind van de rit een mooi bedrag te kunnen overhandigen. Dat de fietstocht bijzonder is, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de inloophuizen. Zij verwelkomen Evelien bij hun inloophuizen samen met de burgermeester, bekende sporters en BN’ers. Zo vragen zij zoveel mogelijk aandacht voor hun belangrijke werk.

Inloophuis De Boei, Ouddorp

Inloophuis de Boei in Ouddorp is te bereiken via tel. 06 219721167 of via de mail: info@deboeigo.nl. "Neem vrijblijvend contact op, stel je vraag of informeer naar de activiteiten die georganiseerd worden".

Meer informatie
Kijk op de website www.evelienvanderwerff.info/evelienbrengtgeluk