7 mei 2021, Dirksland - Bouwbedrijf Boogert heeft donderdagmiddag 6 mei jl. het nieuwe woonzorgcomplex Bestenwaerd in Dirksland opgeleverd aan CuraMare en Sjaloom Zorg. Bestuurster Ellen Hoogervorst (CuraMare) en bestuurder Keimpe Bak (Sjaloom Zorg) zetten hun handtekening onder het opleveringscontract. Daarmee is de bouw van het imposante woonzorgcomplex aan de Essenlaan officieel afgerond. Lees hieronder verder.

Vervolg

”De wens om in Dirksland, dichtbij het ziekenhuis een fijne plek te creëren voor onze cliënten was groot. Met Bestenwaerd hebben wij een locatie gerealiseerd, die volledig past in de buurt en die het mogelijk maakt om onze cliënten persoonsgerichte zorg te bieden. Of de zorgvraag kortdurend of langdurig van aard is, binnen Bestenwaerd is het mogelijk om in te spelen op de behoefte van onze zorgvragers”, zegt Ellen Hoogervorst. “Wij wensen alle cliënten en medewerkers er een fijne (werk)plek toe.”

Na een lang voortraject sloegen Sjaloom Zorg en CuraMare in 2019 de handen ineen voor Bestenwaerd. In bouwbedrijf Boogert werd de geschikte aannemer gevonden. Eind 2019 startte Boogert met de bouw, 10 juli 2020 werd het hoogste punt gevierd. Vanaf het eerste moment werd ingezet op intensieve, onderlinge samenwerking met korte lijnen. Die aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen. De aannemer kijkt met plezier op het project terug: “Het was een omvangrijk project met een intensief voortraject, waar de nauwe samenwerking er echt uit is gesprongen.”

Appartementen en woongroepen
Het pand biedt binnenkort een nieuw thuis aan bewoners van het verouderde Geldershof, Salem, Molenzicht en Elkersweide. Voor CuraMare is ruimte gecreëerd voor vier woongroepen en achttien zorgappartementen. Ook zijn er 22 plaatsen voor kortdurend eerstelijnsverblijf gerealiseerd. Deze kamers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor mensen die niet thuis kunnen herstellen na een operatie of tijdelijk intensieve zorg nodig hebben die in de thuis situatie moeilijk te leveren is.
Daarnaast biedt Bestenwaerd onderdak aan 53 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deze cliënten van Sjaloom Zorg hebben uiteenlopende zorgvragen, van intensieve verzorging tot persoonlijke begeleiding. Ook zijn er twee logeerappartementen gecreëerd.

Verhuizing
Eind mei start CuraMare met de verhuizing van Geldershof naar Bestenwaerd. De tweede week van juni start de gefaseerde verhuizing van de bewoners van Sjaloom Zorg. “Verhuizen is altijd een spannend moment, dat geldt ook voor de cliënten”, vertelt Sjaloom Zorg-bestuurder Keimpe Bak. “We splitsen de verhuizing daarom bewust op in kleinere groepen. Zo wordt grote verhuisdrukte voorkomen en vinden de bewoners hopelijk snel hun draai in hun nieuwe woning.”

Slim en energiezuinig pand
Bestenwaerd is een duurzaam zorggebouw. Het pand is volledig gasloos en maakt gebruik van lokale warmwateropwekking. Op het dak van Bestenwaerd liggen 385 zonnepanelen. Dit in combinatie met slimme installaties en het gebruik van duurzame bouwmaterialen maakt dat de locatie bijzonder weinig energie nodig heeft en zelfvoorzienend is. Daarnaast is de locatie voorzien van een slim domoticasysteem waardoor alle cliënten zo veel als mogelijk veilig en vrij kunnen bewegen door het pand.