Den Bommel - Op het eiland Goeree-Overflakkee zijn de Bommelse aardbeien (of op zijn Flakkees "aerdbezems") van Landwinkel 't Zand alom bekend. Trotse kweker Corina: "Al vanaf eind april worden de eerste aardbeien geplukt uit de kas en dat loop door tot oktober." Naast de aardbeien verkoopt de winkel verschillende ambachtelijke en eerlijke producten. Sinds april is Landwinkel `t Zand één van de vier verkooppunten van het bier van Brouwerij Buutegeweun. Corina vertelde Danny en Sjalitha van Brouwerij Buutegeweun dat er ooit in het verleden geprobeerd is om een aardbeienbier te ontwikkelen en zij vroeg zich af of Brouwerij Buutegeweun iets kon betekenen.... nou dat kon! Lees hieronder meer.

Vervolg
Er worden vaak vruchten gebruikt in bier, maar veelal wordt er gewerkt met aroma`s in plaats van vers fruit. Aardbeien wordt hierbij eigenlijk altijd gemeden omdat aardbeien niet een smaak hebben die snel waarneembaar is in bier. Dit weerhield Danny echter niet en hij ging de uitdaging aan.

Na veel lezen en kennis op doen over fruit en vergisting in combinatie met bier waagde Brouwerij Buutegeweun de sprong. "Er ontstond een mooie droge ongefilterde en ongepasteuriseerde aardbeienwijn én uiteraard ook een aardbeienbier welke gemaakt is op basis van de blonde Deurzuuper, een dorstlessend en zogeheten "doordrinkbaar" bier."

Het etiket van de wijn draagt niet de naam Brouwerij Buutegeweun maar Chateau Buutegeweun. "Het flesje heeft een eigen etiket en zelfs een eigen keurmerk; appellation Flakkee contrôlée." De naam Sonata is afgeleid van het aardbeienras die Landwinkel `t Zand kweekt. Dit alles is een knipoog naar de opmaak van traditionele wijnetiketten. De wijn wordt in 200ml flesjes verkocht en heeft een alcoholpercentage van 9.5%. De wijn en het bier is zoals gewend van Brouwerij Buutegeweun vegan en bevat geen sulfieten. Beide producten zijn beperkt verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten en bij de brouwerij zelf. Het aardbeienbier wordt eind augustus 2020 verwacht!