Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service KMS publiceert in deze crisisperiode, tijdelijk gratis voor getroffen ondernemers op Goeree-Overflakkee (klik hier voor de actie) een stukje tekst met foto op de zakelijke pagina van www.iGO.nl. Deze keer zijn John en Anita Bienefelt aan het woord. Zij openen een speciaal afhaalloket om de bestelling Oranje-tompoucen veilig af te halen: "Het is bijna Koningsdag! Dit jaar iets anders dan we gewend zijn, voor sommigen echt heel moeilijk. Maar laten we het in de huizen vooral gezellig maken en naar elkaar omzien!" Lees hieronder meer.

Het zijn ras-echte Flakkeënaars: John en Anita Bienefelt. "Overgrootvader Bienefelt kwam vanuit Zierikzee in 1896 naar Sommelsdijk. Daar begon hij op de Voorstraat een bakkerij. Hij nam de Zeeuwse recepten mee. Zeeuws Speculaas, Zeeuwse Bolussen, andere specifieke recepten en natuurlijk het legendarische 'Bienefeltje'. Hét koekje waar we eigenlijk bekend mee zijn geworden. Het recept is van over-overgrootvader. Met de hand geschreven in Oud-Hollandsche stijl. In het recept is sprake van “zoveel lood” van dit en zoveel onsen van dat”. Het oorspronkelijk recept wordt angstvallig in een kluis bewaard, Han Bienefelt, de opa van John, nam zo rond 1936 de bakkerij over. Dat wil zeggen, de klanten, want hij liet in de Oranjestraat in Sommelsdijk een winkel, een woning en daarachter een bakkerij bouwen. Han Bienefelt en zijn vrouw hebben jaren keihard gewerkt. Dat moest wel want het gezin Bienefelt telde niet minder dan 15 kinderen."

De Bienefeltjes

Bram Bienefelt, de vader van John, weet nog dat zijn vader en moeder ’s nachts de was van de kleren van hun kroost stonden te doen. De zoons en dochters van Han Bienefelt moesten er al vroeg tegenaan. Brood bezorgen, koekjes en gebak dat was het in die dagen wel. Nu liggen er zo’n 30 soorten brood in de schappen. Maar in alle drukte bleef de aandacht voor de 'Bienefeltjes'. Middelharnis en Sommelsdijk liepen er voor uit, veel klanten uit anderen plaatsen kwamen speciaal om dat aparte koekje. En die tendens is nog steeds niet veranderd. De koekjes worden voor de crisis geserveerd in de lunchroom bij de koffie of thee, maar zijn natuurlijk ook gewoon te koop of te bestellen in de winkel."

Wat doet de coronacrisis met jullie/ de bakkerij?

Anita: "Toen we die bewuste zondagavond 15 maart 2020 het nieuws hoorden dat alle horeca per direct dicht moest ging er van alles door ons hoofd… zaak gedeeltelijk open, helemaal dicht, hoe doen we het met "onze meiden". Kunnen we hun veiligheid, die van onze klanten en die van onszelf waarborgen? Dat geeft absoluut slapeloze nachten. Waarin we besloten om toch gedeeltelijk open te blijven. Veel brainstormen wat wel, wat niet. Bespreken met ons team, dat we bepaalde regelingen moeten treffen. Gelukkig hadden ze allemaal het begrip hiervoor, maar is zeker niet fijn om te moeten doen. Mensen kunnen dan zomaar tegen je zeggen: "...daar ben je toch ondernemer voor?" Ja dat klopt en daarom doen we dit soort dingen niet 'zomaar' of 'gemakkelijk' maar juist weloverwogen én met ons geweldige team. Want zonder hen kunnen we dit absoluut niet."

Flakkees Pakket samengesteld

Anita kwam op het idee om een Flakkees Pakket samen te stellen. "Dat was na het zien van de #supportyourlocals. Bedenken welke lokale ondernemers we in ons pakket wilden was niet zo moeilijk, daar we met sommigen van hen al goede contacten hebben." Laurens van Eesteren (wijnenwereld.nl), de jongens van Brandstof Koffie (Jan en Joost Meijerink),
de mannen van Solaes (Frank Sloekers) en Kaasboerderij de Westplaat (Familie van Schaijk)
gecontact en deze waren allen meteen enthousiast.

Hightea@home

"Eén van onze medewerksters kwam op het idee om een Hightea@home samen te stellen", gaat Anita verder. "Dit is een High Tea in aangepaste versie. Alle hartige en zoete hapjes zitten erin en ook verschillende theesoorten, alleen mist het theewater. Bezorgen van dit geweldige "genietmoment" doen we gratis in Middelharnis en Sommelsdijk." De reacties op bovenstaande ideeën, zoals bovenstaande ideeën zijn heel positief, aldus 'de Bienefeltjes'. "Van het Flakkees Pakket en de Hightea@home hebben inmiddels al veel klanten gebruik gemaakt. Voor zichzelf, maar het wordt ook heel veel aangevraagd voor iemand anders. Een mooie verrassing in een tijd als deze en zo leuk om dit te mogen rondbrengen! Natuurlijk doen ook wij alles volgens de richtlijnen van het RIVM."

Hoe zien jullie de toekomst?
Anita Bienefelt: "We houden de moed erin, met onze creativiteit en flexibiliteit gaan we de toekomst tegemoet. Maar we kunnen het niet zonder jullie: alle fantastische bewoners van Goeree Overflakkee!"

Koningsdag 2020

"Het is bijna Koningsdag! Dit jaar iets anders dan we gewend zijn, voor sommigen echt heel moeilijk. Maar laten we het in de huizen vooral gezellig maken en naar elkaar omzien!"

John: "Bestel onze heerlijke Oranje-tompoucen of andere Oranjeproducten die we voor jullie met veel aandacht en zorg klaarmaken! Voor uw veiligheid en gemak, in verband met de coronamaatregelen, kunt u vooraf bestellen en betalen. Zo kunt u de Oranje-bestelling op maandag 27 april gemakkelijk en veilig afhalen bij ons tijdelijke loket! Bestellen kan tot zaterdag 25 april. Wij zijn Koningsdag 2020 geopend van 08:00 uur-13:00 uur. Welkom!"

Foto

Anita over de foto: "Je moet de foto op het bankje maar zo zien: we kijken vooruit!"