Middelharnis - Wereld Winkel Goeree-Overflakkee heeft in april 2019 (als aftrap) de burgemeester uitgenodigd om een eerste tafel in de etalage in te komen richten. De bedoeling is dat deze steeds opnieuw wordt ingericht met artikelen uit de Wereld Winkel. Inmiddels hebben velen haar voorbeeld gevolgt en deze keer was het de beurt aan Brouwerij Solaes: "Afgelopen maandag stopte er een bus bij de achterdeur van de Wereld Winkel. Joost van Welsenis, in gezelschap van Dave, beiden van brouwerij Solaes stapten binnen met de vraag "waar kunnen wij dit kwijt?" Lees hieronder meer.

Vervolg

"Na de aftrap van burgemeester Ada Grootenboer is Joost van Welsenis van Solaes al weer de vijfde gast die de tafel in de WereldWinkel, aan Zandpad 134 in Middelharnis, komt inrichten. Het is de bedoeling dat Joost het stokje doorgeeft aan een volgende ondernemer of instantie."

Waar staat de Wereld Winkel voor op Flakkee?

"Het streven is om met de vrijwilligers en de leerlingen van de Prins Maurits, met een zo groot mogelijke omzet, een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van de producenten in ontwikkelingslanden. Want Fairtrade is eerlijk."

Producenten in ontwikkelingslanden krijgen een eerlijke prijs voor hun product

"De 'Fairtrade'-arbeidsomstandigheden zijn veilig en menswaardig. Er wordt geïnvesteerd in opleiding en gezondheidszorg. Het kopen van een Fairtrade-product draagt bij aan een vooruitgang voor mensen die het minder hebben getroffen dan wij."

Solaes

"Solaes Bier, overigens het eerste Flakkeese bier sinds de middeleeuwen, heeft op lokaal niveau hetzelfde gedachtegoed. Een product van dichtbij: ambachtelijk en eerlijk. Hun steentje bijdragend naar verbetering. Dat Joost van Welsenis gevraagd is, is voor de hand liggend. Als lokale maatschappelijke ondernemer is hij de stuwende kracht achter de stichting Goed voor Goed. Het idee om te gaan brouwen kwam van Jan-Willem Kramer, hij benaderde van Welsenis. Vanuit hun netwerk, dient zich een locatie aan om ambachtelijk bier te brouwen. Jan-Willem Kramer was onder de indruk toen hij een bezoek bracht aan de Prael in Amsterdam. Deze bierbrouwerij combineert het maken van toonaangevend bier met kansen bieden aan mensen die een grote afstand ervaren tot de reguliere arbeidsmarkt. Begin 2017 konden liefhebbers kennismaken met het eerste bier uit de ketels van Solaes. 'Solaes', deze naam is ontleent aan de traditie van de rederijkers, de amateur-voordrachtkunstenaars uit de late middeleeuwen. Het woord draagt de betekenis "troost" in zich. Het bier heeft een typisch Flakkees karakter. Een beetje bars, maar met een groot hart. Dat maakt het bier zo uniek van smaak. Bier dat vorig jaar overigens al in de prijzen is gevallen.

Solaes en Wereldwinkel(en)

"Er was voldoende keuze. Joost en Dave hebben rondom het door hun meegebrachte bier, artikelen uit de winkel gezocht die pasten bij waar zij voor staan en puttend uit herinneringen. Bijvoorbeeld het biertje genaamd 'klein verzet'", proostend op Cornelis, hun vriend die overleden is. Een fietser, vandaar de naam "klein verzet". Op de tafel naast het biertje staan een aantal fietsen, gemaakt van weggeworpen blikjes in Afrika. Een beeld; een vriendschapskring, er staan een aantal poppetjes, het hadden er best meer mogen zijn, volgens Joost, het staat voor de samenwerking en de omarming van wat er op ons pad komt en is gekomen. De warmte; Mooie producten gemaakt door mooie mensen, niet voor niets is fairtrade nu ook dichtbij. Zoals het krat Stellebos, bier voor donkere dagen. Een kookboek, houten schalen en planken, stoere glazen. Biologische wijn, wijnkan en een tajine van keramiek. Een waterdrager en de zonnen boven de tafel, zonder zon geen hop, zonder water geen bier.

"Het is wel een echte mannentafel geworden", volgens Joost. Met een duidelijke voorkeur voor artikelen gerelateerd aan voedsel. Klopt het dan toch: "...de liefde van de man gaat door de maag!"