Middelharnis - De Wereld Winkel heeft op maandagmiddag 29 april 2019 (als aftrap) de burgemeester uitgenodigd om een eerste tafel in de etalage in te komen richten. De bedoeling is dat deze steeds opnieuw wordt ingericht. Met behulp van de vrijwillige etaleurs vulde de burgemeester de tafel met artikelen uit de Wereld Winkel. Achter de meeste artikelen die zij uitzocht, schuilde wel een 'persoonlijke noot'. Deze tafel van onze burgermoeder zal de komende twee weken zo geëtaleerd blijven. Op de tafel ligt een 'logboek' waarin zij een stukje schreef. De pen en opdracht om een tafel bijeen te 'winkelen' heeft zij doorgegeven aan het bestuur van korfbalvereniging Good Luck. Lees hieronder meer en bekijk alle foto's.

Gemeente wil Fairtrade

Wereld Winkel Goeree-Overflakkee was verrast door de spontaniteit van de burgemeester. "We zijn zo blij dat u gelijk enthousiast reageerde en wilde komen, op onze uitnodiging. Fijn dat u de aftrap geeft op deze manier om de Wereld Winkel in de spotlights te zetten en zo Fairtraide (be)handelen op ons eiland, onder de aandacht brengt."

De Gemeente Goeree-Overflakkee wil graag een Fairtrade gemeente worden. Het doel is om dat eind 2019 voor elkaar te hebben. Daar is ook een werkgroep voor aangesteld. In een Fairtrade gemeente werken horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan bewustwording én het gebruik van Fairtrade. Burgemeester: "Goeree-Overflakkee streeft naar het keurmerk om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld waarin iedereen een eerlijke kans op ontwikkeling krijgt. Zowel dichtbij als verder weg. Wij als gemeente faciliteren en stimuleren graag ook anderen dit hele proces. Maar ook wij dragen ons steentje bij hoor, door bijvoorbeeld Fairtrade koffie en - thee te schenken in het gemeentehuis."

Yonne Mous, één van de leden van bovengenoemde werkgroep: "We zien dat steeds meer gemeenten kiezen voor thema's zoals klimaat en energie, die passen in het kader van hun duurzaamheidsbeleid. Eerlijke handel mag niet ontbreken! Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden.

De wereld Winkel is trouwens ook heel blij met samenwerking met de middelbare school. We hebben fijn contact gehad met leraar Pieter Brandwijk, die de koppeling met leerlingen mogelijk maakte. De leerlingen gebruiken Fairtrade in hun profielwerkstuk en gaan er daadwerkelijk mee aan de slag.

Op deze manier hoeft tevens ook minder intensief gezocht te worden naar vrijwilligers voor de winkel, omdat de leerlingen komen helpen. Niet alleen fijn voor de winkel, maar ze maken vooral kennis met Fairtrade handelen en de achterliggende gedachten daarbij."

'Persoonlijk noot' van burgemeester Grootenboer

De etalage-tafel van Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is van betekenis. Niet alleen omdat zij de eerste in rij is die deze tafel heeft uitgezocht en zo een sneeuwbal aan het rollen brengt, maar ook omdat achter een aantal uitgezochte producten meer zit. We hebben het dan over de artikelen met de 'persoonlijke noot'. Neem bijvoorbeeld het beeldje van de donkergekleurde vrouw met de roze jurk en blauwe doek op haar hoofd. Burgemeester: "Hierbij moet ik echt denken aan 'vrouwenpower', ze stáát daar echt: zo mooi!" Maar ook het speelgoed en bijvoorbeeld het rompertje deed haar denken aan de volgende generatie. "Die moeten wij leren dat ze zuinig moeten zijn op wat we hebben, dat willen we toch doorgeven?" Ook de hanger aan de ketting, een duif, is van groot belang voor de burgemeester: "Heel speciaal vind ik hem. Hij is gemaakt van het materiaal van een bom. En dat nu juist van dít materiaal een vredesduif gemaakt is ...bijzonder."

Bij de kookboeken die er liggen geeft onze burgemeester aan dat "het nu wel lijkt of ik veel kook, maar dat is eigenlijk niet zo. En ...natuurlijk moet deze puzzel van de brandweer erbij liggen. Ik ben dankbaar voor al die brandweerlieden op Goeree-Overflakkee, die zich zo inzetten: geweldig!"

Er is ook nog iets waar de burgemeester dan weer juist wel heel veel waarde hecht op de tafel: "..dat vogeltje... Bij dat vogeltje moet ik denken aan de dag, en de dagen daarna, dat mijn moeder overleed. Juist in de moeilijk dagen, toen zat er een merel bij ons in de tuin. Mijn moeder had ook iets met merels. Zo'n mooie vogel met dat oranje snaveltje. Dus ik vind het fijn om dat vogeltje ook op de tafel bij alle spulletjes te zien."

Nieuwe tafel in etalage

De etalagetafel die door de burgemeester bij elkaar gezocht is, zal zoals gezegd, de komende twee weken zo in de Wereld Winkel geëtaleerd blijven. Haar persoonlijk schrijven kunt u lezen in het logboekje wat daarbij staat opgesteld. Burgemeester Ada Grootenboer bijt met deze mooie actie de spits af. De bedoeling is dat er over twee weken weer een nieuwe tafel wordt ingericht.

De tweede tafel wordt een uitdaging voor iemand van (het bestuur van) korfbalvereniging Good Luck uit Middelharnis. "Zij reageerden net zo enthousiast en waren benieuwd naar dit project", aldus de burgemeester. "De korfbalvereniging is al bezig met een stukje bewustwording. Bijvoorbeeld wat er in de kantine te verkrijgen is, maar ook een rookvrije omgeving voor haar leden vinden ze heel belangrijk."

Yonne: "Wij hopen op een reeks van "bekende" mensen, afgevaardigden van bedrijven of verenigingen op Goeree-Overflakkee, die allemaal hun steentje komen bijdragen. Mevrouw Grootenboer heeft voor ons ook de volgende gast al gekozen, waar we erg blij mee zijn: Korfbalvereniging Good Luck uit Middelharnis. Door de tafel in te richten en het stokje door te geven aan andere personen of bedrijven op ons mooie eiland, wil de Fairtrade-werkgroep meer bekendheid genereren en bewustwording aan het feit dat onze gemeente voor het keurmerk wil gaan van Fairtrade-gemeente. De gemeente moet aan bepaalde criteria voldoen om dit te worden. Daarin is trouwens ook de verplichting om ook een prachtige Wereld Winkel te hebben, waar mensen kunnen kennismaken met dit duurzame, eerlijke onderwerp en haar producten."