Goeree-Overflakkee - Arjen Bevelander uit Achthuizen had het druk op vrijdag 1 maart 2019. Niet dat Arjen van Tuinderij Bevelander normaliter stil zit op vrijdagmiddag, maar deze keer kreeg hij speciaal bezoek. Onder andere Floor Vermeulen, gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland, VVD Statenlid Mirjam Nelisse en Waterschapsbestuurder Frank van Oorschot kwamen op bezoek in Achthuizen. Tijdens dit bezoek kregen de volksvertegenwoordigers uit eerste hand te horen hoe het er in de sector aan toegaat. "Een uitgelezen kans: de kennis en ervaring die is opgedaan deze middag mee terugnemen de eigen praktijk in." Lees hieronder verder.

Tuinderij Bevelander

"In 1999 zijn we gaan bouwen op deze plek, vanaf 2000 zitten we hier. We zochten naar goeie grond om te verbouwen en die vonden we hier op Flakkee.", zegt Arjen. Tot 2008 was het bedrijf in handen van Jaap Bevelander. Arjen, zijn zoon, was toen al jaren werkzaam in het bedrijf en heeft aangegeven het bedrijf te willen overnemen. In 2008 is Arjen ook in de directie gekomen en is gestart met de overname van het bedrijf. Jaap heeft zich inmiddels teruggetrokken en het bedrijf is (op de gebouwen na) door Arjen is overgenomen. Arjen is een ondernemer in hart en nieren. Al van jongst af aan is hij in de schuur en op het land te vinden om mee te helpen in het bedrijf. Het is een droom die uitkomt nu hij het familiebedrijf mag voortzetten. Hij is een echte alleskunner en houdt zich dan niet alleen bezig met het aansturen van personeel, het teeltproces van de producten maar is ook graag bezig met techniek. Arjen is vaak in de werkplaats te vinden voor bijvoorbeeld het aanpassen van de bieslookrooier en innovatieve aanpassingen aan plantmachines en dergelijke.

Arjen vertelt de delegatie kort waar de uitdagingen voor de toekomst liggen. Hij vertelt dat ze milieubewust bezig zijn en dat begint al in de kantine waar men deze middag eerst samenkomt. "Hier gaat de verlichting bijvoorbeeld na een bepaalde tijd automatisch uit."

Arjen heeft zo'n 20 personen vast in dienst, en vertelt hij: "die komen voor 60% van het eiland zelf. Er komt ook één vaste werknemer uit Barendrecht, die was vorig jaar 25 jaar in dienst. 's Zomers lopen hier ongeveer 35 mensen."

Producten bij Bevelander

"We telen diverse producten, groente en kruiden zoals: selderij, munt, Chinese kool, bieslook, koriander, platte peterselie, tijm en Paksoi. De "gewone" peterselie trouwens niet meer. Bieslook bijvoorbeeld doen wij het hele jaar rond. Wij telen bieslook als twee-jarig product. Dat betekend dat we de bieslook het ene jaar laten groeien en afsterven, en dat we het volgende jaar de groei forceren. In april planten we kleine bieslookplantjes buiten op het land en laten deze daar heel de zomer groeien. Als het in de herfst kouder word en het gaat regenen begint het lof van de bieslook langzaam te rotten en af te sterven. Afhankelijk van het weer zullen de bieslookpollen ( de wortels) ergens in december gerooid worden. De bieslookpollen worden dan gewassen en gaan in kuupkisten de vriescel in voor een rustperiode van minimaal 3 maanden. Na die 3 maanden kunnen de pollen weer gebruikt worden. Het aantal kisten wat nodig is word uit de vriescel gehaald en word ontdooid. De pollen worden dan in bloementrays gezet, gewassen en gaan de kweekcel in. De pollen groeien in de kweekcel onder een constante temperatuur in 8 tot 10 dagen uit tot een volwaardige bieslookplant. De bieslook kan dan geoogst worden. De bieslook verlaat de schuur kleinverpakt in schaaltjes voor de supermarkt en in kilo's voor de snijderij."

Innovatie

Innovatie is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Als je vernieuwt biedt dit nieuwe kansen en groeimogelijkheden. "We proberen zoveel mogelijk te innoveren op arbeidsverlichting en energiebesparing. In 2010 hebben we geïnvesteerd in een automatische plantmachine. In 2013 hebben we deze weer vervangen voor een nieuwer type. Met deze nieuwe plantmachine kunnen we nog eens 40% sneller werken. Het voordeel van deze techniek is dat we met zeer beperkte arbeid heel veel werk verzetten. Normaal hadden we hiervoor vier mensen nodig, nu nog maar eentje. In 2015 hebben we op energiebesparing grote stappen gemaakt. We hebben in de loodsen en de kweekcel alle tl-lampen vervangen door ledlampen. Daarnaast hebben we in de kweekcel ook 2 airco’s vervangen door een luchtbehandelingsinstallatie. Het resultaat is een besparing van gemiddeld negen huishoudens aan stroomverbruik op jaarbasis. Ook liggen er veel zonnepanelen bij ons. Die leveren veel, maar helaas nog niet genoeg voor het hele bedrijf op. Wellicht dat we in de toekomst nog iets met waterstof kunnen gaan doen, die combinatie zou mooi zijn. Anders zetten we een windmolen op het erf..." gedeputeerde Vermeulen vult lachend aan dat dat zou niet eens zo'n grote molen zou hoeven zijn en dat de onderzoeken naar gebruik van zonnepanelen in combinatie met waterstof er al liggen.

Teelt op water

Om een constante kwaliteit te kunnen leveren en in te spelen op de vraag van de markt moet het bedrijf steeds bezig zijn met innovatie. "We moeten ons verdiepen in nieuwe technieken naar de toekomst. Daarnaast is het voor ons ook belangrijk om duurzaam te telen en ons bezig te houden met het milieu. Daarom hebben we tunnelkassen gebouwd en zijn we onze producten op water gaan telen. Er zijn grote waterbassins gebouwd. Op het water liggen piepschuim drijvers waarop we de producten zaaien. Teelt op water is een belangrijke stap voor ons bedrijf om de vraag van de afnemer te kunnen blijven beantwoorden. De voordelen zijn dat je residuvrij kunt telen, er wordt emissie-arm geteeld, je hebt bijvoorbeeld ook minder ruimte nodig/geen vruchtwisseling van de teeltgronden met een verhoging van je oogstpercentage, doordat je niet te maken hebt met paden of akkerranden. Ook hebben we minder ziekte- en plaagproblemen (bv. slakken en onkruid) en creëer je een verregaande mogelijkheid tot automatisering, betere sturing en monitoring van je teelt en ga je efficiënter om met water en voedingsstoffen. Veel voordelen dus. Het resultaat is ook een veel schoner product. Dit is bijvoorbeeld bij de Paksoi een grote verbetering die tijd, geld en energie scheelt, ook voor de consument. Ons systeem betreft een teeltsysteem met hoge innovatiegraad. De doelstelling van het project is om in de teelt van Chinese kool en fijne kruiden een flink sprong in duurzaamheid te maken zodat aan toekomstige marktwensen en regelgeving voldaan kan worden."

Vertical Farming

"Tegenwoordig iets wat helemaal "in" komt, maar mijn vader is hier 20 jaar terug al mee begonnen. Wij doen dit dus al iets langer." Arjen heeft het over 'Vertical Farming'. Letterlijk vertaald 'verticale landbouw'. Het is eigenlijk land bebouwen in de hoogte op meerdere lagen grond. Je hebt een luchtbehandelingunit, Ledverlichting, vijf lagen teelt en een eb- en vloedsysteem nodig. "Mijn vader probeerde dit vroeger eerst in een garagebox uit en nu kunnen we met de gekregen subsidies dit project verder ingaan. Het werkt goed en is een slimme manier van telen. Tegenwoordig proberen ze wel verschillende producten in één ruimte te verbouwen, maar onze ervaring is dat je beter één soort in één ruimte kunt hebben. Ieder plantje heeft bijvoorbeeld zijn eigen ideale temperatuur."

Alle aspecten resulteren in de mogelijkheid tot een meerwaarde strategie en indirect nieuwe marktconcepten en verdienmodellen in plaats van een kostenreductiestrategie. Daarnaast kunnen productierisico’s als "het weer", ziekten en plagen veel beter beheert worden, waarmee de positie van de primaire tuinder in de handelsketen sterker zal worden. Het belangrijkste voordeel is dat geen emissie plaatsvindt van nitraat, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen naar de bodem en oppervlaktewater. Tuinderij Bevelander wil benadrukken dat dit project kan worden gezien als een proeftuin voor teelt op water in de Provincie Zuid-Holland. De investering kan een voorbeeld zijn voor andere telers. Daarmee krijgt de gewenste veranderaanpak van Provincie Zuid-Holland gestalte. Het project is ambitieus en kan worden gezien als een flinke sprong in duurzaamheid die in korte tijd gemaakt gaat worden.

VVD

VVD Zuid-Holland: "Nederland is een fantastisch land, met een agrarische sector van hoge kwaliteit. We zijn er zelfs tweede voedselexporteur van de wereld mee geworden. Dat willen we graag zo houden, zo niet beter maken. Dat betekent dat we moeten beschermen wat we met elkaar hebben opgebouwd. Onze boeren en tuinders verdienen dat we naast ze staan, met waardering en respect. Reden voor VVD Zuid-Holland om met tuinders en landbouwbestuurders in gesprek te blijven gaan."

Waterschap Hollandse Delta

Voor de meeste mensen zijn de werkzaamheden van het Waterschap een beetje een "ver-van-m'n-bed-show". Eerlijk is eerlijk; het Waterschap is een beetje een 'stille kracht', die haar werk ook jarenlang is stilte gedaan heeft. Zodoende lijkt het wellicht dat we "ineens" moeten gaan stemmen. De leden van de algemeen besturen van de waterschappen in Nederland worden sinds 2015 tegelijkertijd met de leden van de provinciale staten gekozen. De waterschapsverkiezingen vinden om de 4 jaar plaats. De eerstvolgende waterschapsverkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019. Al bijna tijd om naar de stembus te gaan dus.

De waterschapsverkiezingen worden gecombineerd met die van provinciale staten. Kiezers kunnen daarom op dezelfde dag in een stembureau voor beide verkiezingen stemmen. In de stembureaus staan aparte stembussen voor de waterschapsverkiezingen en voor de provinciale statenverkiezingen.

Lees HIER alles over de Waterschapsverkiezingen.