5 juli 2018, Ouddorp - Tijdens het foodtruckfestival ‘Smaak aan Zee’ op de Brouwersdam dat is gehouden op 15, 16 en 17 juni is samen met de gemeente Goeree-Overflakkee en hun bezoekers ingezet op volledige afvalinzameling. Deze doelstelling is voor een belangrijk deel gehaald! De samenwerking past bij het No-Waste beleid van de organisatie van Smaak aan Zee en het afval- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee. Lees hieronder verder.

No-Waste beleid

Beide partijen vinden het behoud van de natuurlijke schoonheid van Goeree-Overflakkee en haar kustgebieden belangrijk. Met deze samenwerking kunnen zij dat doel bereiken.

De gemeente heeft tijdens het festival gefaciliteerd met het beschikbaar stellen van vijf afvaleilanden. Totaal stonden er tien plastic containers waarin plastic verpakkingsafval gescheiden kon worden ingeleverd. Deze containers zijn goed gebruikt en zijn gedurende het evenement regelmatig geleegd. Daarnaast heeft het commitmentteam en hebben de afvalobers eraan bijgedragen dat er vrijwel geen zwerfafval op het terrein lag. Afvalinzamelaar Renewi heeft het afval meegenomen en het innemen en verwerken gesponsord. Op 17, 18 en 19 augustus wordt het festival nogmaals gehouden, maar dan in Ouddorp Duin. Ook dan probeert de gemeente samen met de bezoekers op dezelfde manier het zwerfafval tegen te gaan.

Maandag heeft de organisatie zelf nog vijfduizend peuken opgeruimd, maar overig zwerfafval lag er nauwelijks. Staatsbosbeheer gaf de organisatie achteraf nog een compliment voor het schoonhouden van het terrein.