30 september 2017, Regio - Gemeente Goeree-Overflakkee en de DCMR Milieudienst Rijnmond zetten zich samen met inwoners en bedrijven in voor de veiligheid en leefbaarheid op het eiland. De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten, waaronder de gemeente Goeree-Overflakkee. Wethouder Milieu, Daan Markwat geeft aan dat door de samenwerking met de DCMR er beter ingespeeld kan worden op de complexe wet- en regelgeving op milieuterrein. Lees hieronder verder.

Markwat: “Door de handen ineen te slaan met de DCMR beschikken wij over gespecialiseerde kennis en expertise op milieugebied. Ook kan er samen met de politie en het openbaar ministerie effectiever worden opgetreden tegen milieucriminaliteit.” Arie Deelen, directielid van de DCMR, vult aan: “De DCMR is breed inzetbaar op het gebied van milieu en veiligheid. Van het opstellen van vergunningen en aanpakken van overlast tot het adviseren over duurzaamheid. Als inwoners of bedrijven overlast ervaren van geluid, stank of stof, dan kunnen zij 24 uur per dag onze meldkamer bellen via 0888 333 555. Onze inspecteurs gaan dan op pad om de oorzaak van de klachten op te sporen.”

Voorkomen is beter dan genezen

Naast het aanpakken van overlast, controleert de DCMR of bedrijven zich aan bepaalde regels houden om schade aan het milieu te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! De milieudienst controleert bijvoorbeeld bij tankstations, horecagelegenheden, supermarkten, agrarische bedrijven en bedrijven die werken met gevaarlijke chemische stoffen. Op Goeree-Overflakkee inspecteert de DCMR in totaal zo’n 1.800 bedrijven in verschillende branches. Hoe vaak een bedrijf wordt gecontroleerd, hangt af van de grootte van het bedrijf en van de bedrijfsactiviteiten. Bedrijven met de grootste risico’s en ‘eerdere overtreders’ krijgen vaker een inspecteur op bezoek. In principe voert de DCMR alle controles onaangekondigd uit. Bij een overtreding krijgt de ondernemer eerst de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Als bij de nacontrole blijkt dat hier niet aan is voldaan, dan volgen er sancties.

Taken DCMR

De taken van de DCMR zijn onder andere controle, toezicht, handhaving en vergunningverlening op milieu-inrichtingen. Daarnaast zorgt de DCMR voor de advisering en uitvoering van wettelijke taken op het gebied van luchtkwaliteit, geluid, bodem, energie en duurzaamheid, verkeer en mobiliteit en de Milieu-effect-rapportage.

Duurzaamheid: Leren van Goeree-Overflakkee

De DCMR adviseert over duurzaamheidsvraagstukken zoals nieuwe manieren om energie te besparen en op te wekken. Tegelijkertijd werkt de gemeente Goeree-Overflakkee aan een ambitieus energiedoel om in 2020 energieneutraal te zijn door gebruik te maken van wind, zon, getijden en biogas om energie op te wekken. Van de ervaringen op Goeree-Overflakkee kan de DCMR leren, bijvoorbeeld initiatieven waarbij rundveemest omgezet wordt in biogas en vervolgens in groen aardgas. Het groen-gas heeft een hoge kwaliteit en wordt direct geleverd aan het aardgasnet op Goeree-Overflakkee. Dit is uniek in Nederland!