23 mei, Regio - "Rondleiding van viskotter tot keuken". Walter en Poes zijn naar de onderwaterwereld gedoken, mee wezen vissen op een vissersboot, de visafslag bezocht en in het vierde deel laat schrijfster Caroline Melissant de vriendjes en lezertjes de laatste schakel in de visketen ontdekken: de viswinkel. Walter & Poes – vis eten in de viswinkel is opnieuw een kleurrijk educatief zoekboek voor peuters en kleuters in de kinderboekenreeks visserijavonturen. Lees hieronder verder.

De vis is gelost en verkocht in de visafslag, dus tijd voor een vierde en vooralsnog laatste deel dacht Caroline Melissant, waarin de vriendjes de wereld van de visboer ontdekken tijdens een bezoek aan de viswinkel. ‘De visboer heeft in dit visserijavontuur een belangrijke rol. In de andere zoekboeken nemen Walter en Poes de lezertjes mee op ontdekkingstocht, maar in het vierde deel is de visboer ook gastheer. Een bewuste keus, want in het echt wordt je ook door de visboer welkom geheten in zijn winkel,’ vertelt Melissant. De visboer laat Walter, Poes en de lezertjes vol trots alle afdelingen van de viswinkel zien. Tot zelfs in de diepvries. De visboer leert de lezertjes hoe je schol moet schoonmaken. Als afsluiter eten Walter & Poes vis in de viswinkel.

Educatief

"Je wordt moeder. Naast luiers verschonen, voeden en troosten wil je je kinderen ook iets meegeven. Iets leren over de wereld. Iets vertellen over ‘onze’ wereld. Die van vis, vissers en visserij. Tijdens mijn zwangerschapsverlof zat ik vol inspiratie. Het idee was geboren. Nog eerder dan mijn eerste zoon. En dat is alweer 4 jaar geleden", vertelt Caroline, vrouw van visserijondernemer Cornelis Melissant van de GO1 en moeder van Walter en Carsten. De boekenreeks van vier zoekboeken gaan elk over een schakel in de visketen. Dankzij de Rotterdamse kunstenares Denise Kruithof is de boekenreeks letterlijk en figuurlijk een getekende rondleiding geworden. Over de vis in de Noordzee. Over de visserij aan boord van een vissersboot. En over de visafslag en uiteindelijk de visboer, daar waar het visje terecht komt, gekocht en gegeten wordt. Walter en Poes nemen de allerkleinsten, peuters en kleuters mee op visserijavontuur. Van samen plaatjes kijken, zoeken en tellen.

Het doel van de boekjes is dat jonge kinderen na het lezen van de visserijavonturen de vissoorten die onze vissersvloot vangt kennen en herkennen bij bijvoorbeeld de visboer in de vitrine. ‘Ik ben trots. Op vooral de kleine fans, sommige van nog geen twee jaar oud, die de vissen bij naam noemen en wijzen naar de plaatjes in het boek. Dan ben ik zo blij, dat ik er emotioneel van kan worden. Vooral omdat ik het plezier hoor in hun stemmetjes en zie in hun oogjes. Dan is deel vier wel de laatste schakel, maar misschien nog niet het laatste boek. We kunnen de jeugd nog zoveel leren over de herkomst van het visje op het bord.’

Verkrijgbaar

De kinderboekenreeks Walter & Poes is te leen bij diverse bibliotheken op Goeree-Overflakkee en in heel Nederland en wordt gebruikt in de klas op diverse basisscholen. Het kinderboek Walter & Poes – vis eten in de viswinkel (ISBN 9789081819442) is verkrijgbaar in een beperkte oplage. Kijk voor de verkooppunten op visserijavonturen.nl.

Visfeestjes

Ter ere van het nieuwste boek leest Caroline Melissant dit jaar bij verschillende viswinkels en boekhandels in het land voor uit haar nieuwste boek Walter & Poes – vis eten in de viswinkel. Houd facebook in de gaten voor meer informatie.