25 september 2015, Goeree-Overflakkee - Ondernemers hebben belang bij een goed ondernemersklimaat. Veiligheid, bereikbaarheid, beheer van de openbare ruimte; allemaal zaken waar een ondernemer indirect de gevolgen op zijn omzet of uitstraling merkt. Ondernemerscollectieven beschikken veelal over een beperkte hoeveelheid middelen voor gewenste investeringen in het gebied. Grootschalige investeringen vanuit de overheid zijn vandaag de dag ook niet meer vanzelfsprekend. De Bedrijven Investerings Zone (BIZ) biedt hierin uitkomst.

Wat is een BIZ? Binnen een afgebakend gebied voeren ondernemers een door hen opgesteld plan uit met concrete maatregelen die het ondernemersklimaat ten goede komen. De gemeente blijft (financieel) verantwoordelijk voor het basisniveau schoon-heel-veilig en dienstverlening, de ondernemers investeren naar wens in extra maatregelen. Dus niet 'in plaats van' maar 'aanvullend op'! Dit wordt ook officieel vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst tussen de BIZ-stichting en de gemeente.

De belangrijkste voordelen zijn:

* geen free-riders: iedere ondernemer betaalt mee;
* democratisch: iedere ondernemer/ vastgoedeigenaar beslist mee;
* de gemeente int het geld; de penningmeester hoeft niet met de pet rond;
* meer slagkracht door een groter budget, vastgesteld voor (maximaal) 5 jaar;
* professionaliseren van de ondernemersorganisatie;
* zelf invloed kunnen uitoefenen op de bedrijfsomgeving;
* positieve bijdrage aan het ondernemersklimaat, iets wat in ieders belang is.

De bedrijventerreinen Tonisseweg (Oude-Tonge) en Korteweg (Stellendam) hebben al een BIZ. Verschillende andere ondernemerscollectieven op Goeree-Overflakkee zijn overtuigd van de voordelen die het biedt en zijn voornemens ook een BIZ te starten. Voor meer informatie mailt u het secretariaat van FOGO.