Vrijdagochtend 1 augustus 2014 werden op het notariskantoor Schuring & Benschop Netwerk Notarissen in Middelharnis de benodigde handtekeningen gezet onder de notariële akte, waarna de oprichting van coöperatie Buutegeweun een feit is geworden.

Een buutegeweun feit, vinden de oprichters en bestuursleden Andre Koudstaal (De Jerseyhoeve), Jeroen Delhaas (De Wijnboer), Cor Jansen (CoCuisine), Janetta Kostense (Westhoeve Potatoes), Caroline Koch (Kwako Fruitteelt) en Caroline Melissant (INZee Communicatie & Trends). “Voornamelijk ‘buutegeweun’ voor de producenten van al die kwalitatieve producten op ons eiland die extra aandacht bij de consument, in de Markthal in Rotterdam en via andere afzetkanalen verdienen”, voegt Mark Soetman toe. Het primaire doel van de coöperatie is het bevorderen van de productie en afzet van streekproducten van Goeree-Overflakkee ten behoeve van haar groeiende ledenbestand.

Soetman ziet kansen voor ons eiland Goeree-Overflakkee. “Er is vraag naar Goeree-Overflakkee. En dan voornamelijk naar wat er groeit op het eiland. Een coöperatie voor boeren, tuinders en vissers kan in deze behoefte voorzien en zet tevens heel het eiland in de kijker.” De coöperatie trekt op met de gemeente Goeree-Overflakkee die deze vorm van eilandmarketing een warm hart toedragen.

Het idee vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee kreeg al snel draagvlak bij de eilandelijke ondernemers. “Mijn product is er bij gebaat dat het een gezicht krijgt bij mijn afnemers en dat is middels deze korte keten constructie realiseerbaar. Een andere beweegreden om lid te worden is het feit dat onze producten voor lokale horeca straks heel eenvoudig verkrijgbaar is”, zegt Jan Westhoeve van Westhoeve Potatoes uit Ouddorp.

Geweun Goed B.V.

Soetman blijft ‘trekker’ van het initiatief in de tegelijkertijd opgerichte Geweun Goed B.V. waarin de operationele werkzaamheden als in- en verkoop, administratie, personeelszaken en marketing en communicatie ten behoeve van de coöperatie worden opgepakt. Jeroen Delhaas zal de personeelszaken voor zijn rekening nemen en Cor Jansen van CoCuisine pakt de logistieke uitdaging aan.

Markthal

De producten van Geweun Goed en Goeree-Overflakkee zullen voor het eerst te koop zijn in de Markthal van Rotterdam die op 1 oktober haar deuren opent. Een hal met 100 vaste kramen met alleen maar eten en drinken. De belangstelling voor de hal is immens in zowel binnen- als buitenland. Het is opgenomen in de Rough Guide top 10 van ‘best places to visit in the world’.

Leden

De coöperatie Buutegeweun is voor en van alle producenten, boeren, tuinders en vissers op Goeree-Overflakkee. Voor het genieten van de voordelen op het gebied van afzet en productpromotie en medezeggenschap kunnen producenten lid worden via een eenmalige financiële inleg. De coöperatie telt nu 35 leden en de hoop en verwachting is dat er zich 50 tot 60 leden zullen aanmelden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mark Soetman, 06 20392298 of mark@soetman.nl