Natuurmonumenten stelt landelijk de hele maand september monumenten open voor publiek Om ook Flakkeeënaars en hun eilandbezoekers volop te laten genieten van cultuurhistorisch erfgoed zijn er deze maand diverse mooie plekje te bezoeken, bijvoorbeeld op De Kop -en Duinen van Goeree en de Scheelhoek bij Stellendam. Er zijn uiteraard nog veel meer mooie plekjes te vinden van Ooltgensplaat tot Ouddorp, kom en ontdek ze zelf!

Natuurmonumenten beheert circa 3.200 bouwwerken, van kastelen, landhuizen, oranjerieën tot hoeves en forten. Natuurmonumenten geeft het startschot voor de Cultuur Monumenten Maand met de officiële heropening van landgoed Oud-Groevenbeek in Ermelo, dat bekend staat om zijn watertoren, druivenkas en statige villa.

Activiteiten en monumenten

Kom in september dus langs bij bijzondere gebouwen of bijzondere markten, maar ook voor wie met een gids op pad wil, zijn er vaartochten en excursies georganiseerd.

Bekijk de volgende Cultuur Monumenten Maand plaatsen op en rond Goeree-Overflakkee:

Kop van Goeree

De kop van Goeree is een verzameling van weilanden, bosjes, een elzensingel en een bloemrijke dijk rond Stellendam, neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de vogelrijke plas van 't Kiekgat.

Duinen van Goeree

Vlakbij Ouddorp ligt dit uitgestrekte duingebied. Kom wandelen, fietsen, zwemmen of ga mee met de boswachter op excursie. Je beleeft hier een heerlijk dagje uit in de kustnatuur.

Scheelhoek

Een verrekijker komt van pas wanneer je gaat wandelen in de natuur rondom vogelreservaat Scheelhoek. Schuwe vogels als de Tureluur, bruine kiekendief en de Blauwborst hebben zich goed verstopt in het vogelreservaat.

De Slikken van Flakkee bij Melissant

Hier is een overdekt kijkscherm, dat is gelegen aan een uitgegraven plas. Het gebied zelf is deels nog in ontwikkeling. De hut wordt omgeven door duindoornstruweel en vochtig terrein. Voor de hut liggen eilandjes waar kluten broeden. Daarnaast is er een kans op dwergstern, strandplevier en kleine zilverreiger.

Er zijn uiteraard nog veel meer mooie plekjes te vinden van Ooltgensplaat tot Ouddorp, op het unieke eiland Goeree-Overflakkee, kom en ontdek ze zelf!