Middelharnis - Op vrijdag 20 en zaterdag 21 september organiseren de Vrienden van de Menheerse Haven een cultuurhistorisch programma in en rond de haven en het havenkanaal van Middelharnis: Beleef de havengeschiedenis van Middelharnis met Muziek in de Voorstraat, Kunst bij de Sluis en de Menheerse Werf.

Vrijdag Muziek in de Voorstraat

Vrijdagavond 20 september start het evenement met een gevarieerd muzikaal programma op locatie in de Voorstraat van Middelharnis. Vier karakteristieke huizen bieden dan onderdak aan vier lichte concerten en literaire optredens in een verrassingsprogramma. Met een ontvangst en nazit in het Oude Raadhuis laat de Voorstraat een bijzonder cultureel gezicht zien. Ontvangst vanaf 19.30 uur en aanvang 20.00 uur. Het programma duurt tot ongeveer 22.30 uur.

Havenkanaal als rode draad op zaterdag

Op zaterdag 21 september staan het Havenkanaal, de Sluis en de historische stadstimmerwerf in het voetlicht: bij de Sluis aan het Havenhoofd van Middelharnis is veel te zien en te beleven. De hele dag wordt een gratis pendeldienst onderhouden van het Kofjekokertje via van Vliet Zeilen naar de Kunst bij de Sluis en terug naar de Menheerse Werf.

In de voormalige sluiswachterswoning op het havenhoofd is atelier /open galerie “Kunst bij de Sluis” gehuisvest met een fototentoonstelling over de geschiedenis van de Menheerse haven, het sluizencomplex en de buitenhaven. Door foto’s, bouwtekeningen en persoonlijk opgetekende verhalen wordt de geschiedenis van de haven in kaart gebracht. Daarnaast zijn er schipperstruien te bewonderen o.a. uit Middelharnis, Goedereede-Havenhoofd, Stellendam en Ouddorp, aangevuld met foto’s uit vroegere tijden en uitleg over de betekenis van deze truien. Kunst bij de Sluis viert op 21 september haar 1-jarig bestaan! Dus de toegang is gratis en Kunst bij de Sluis is open van 10.00-16.00 uur.

De havengeschiedenis komt ook ruimschoots aan bod bij Van Vliet Zeilen aan de Westhavendijk 10 en de voormalige Stadstimmerwerf (werf Peeman). Bij Van Vliet Zeilen kunt u kennis maken met oude en nieuwe ambachten en op de Menheerse Werf is van 10 tot 17 uur allerlei historisch werfwerk te zien met demonstraties van houtbewerkers, een klinkende smid, een touwslager en andere ambachtslieden. Ook presenteert de stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis haar plannen voor de Menheerse Werf en het restaureren van de Beugsloep MD10.

Ook voor de Kofjekokertjes

De kleine matrozen hebben ook genoeg te doen dat weekend: zo kunnen ze op de Sluis mee werken aan een mozaïekboom en vlaggen schilderen die vervolgens worden gebruikt om het omliggende terrein te versieren en aan te kleden. Daarnaast kunnen kinderen vanaf de Menheerse Werf het water op met zeilbootjes, waterballen en is er een Troepwerf waar groot en klein aan de slag kan om van afval zelf een echt zeilend bootje te bouwen.

Drijf-In Openluchtbioscoop

In de avond van 21 september wordt de toekomstige Menheerse Werf omgetoverd in een Drijf-In openlucht bioscoop, waar om 20.30 uur historische beelden vertoond worden van de visserij en de haven van Middelharnis, om 21:00 uur gevolgd door een mooie hoofdfilm die past bij het nautische thema. De bioscoop is gratis toegankelijk. Aan wal kan het publiek op de werf plaatsnemen, maar ook vanaf het water en de eigen boot is de vertoning prima te volgen. De hoofdfilm wordt door het publiek zelf bepaald: via www.menheersewerf.nl kan vanaf 1 augustus gestemd worden op 5 filmtitels: Kuifje en het Geheim van de Eenhoorn (Spielberg), De scheepsjongens van Bontekoe, Pirates of the Carribean 5 - On Stranger Tides, A Perfect Storm en The Boat That Rocked. De film met de meeste stemmen wordt vertoond.

Muziek in de Voorstraat

Het programma in de Voorstraat blijft een verrassing maar een tipje van de sluier wil de organisatie wel oplichten: met licht-klassieke muziek, aantrekkelijke jazz, mooie folkmuziek en toegankelijke poëzie zal een bijzondere vrijdagavond worden geboden. In een karakteristiek decor van deze “hoofdstraat” van Middelharnis. De mooie panden in werden gebouwd in de 17e eeuw als woningen van reders en lokale magistraten. Ook toen zullen muziek en gedichten hebben geklonken in de huiskamers.

Kaarten voor de muziekvoorstellingen zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor €22,50 per persoon. In de prijs zijn, behalve een zitplaats, inbegrepen:  inloop met koffie en thee, een pauzedrankje op locatie en een consumptie bij de nazit met de optredende artiesten in het Oude Raadhuis. U kunt kaarten bestellen voor de Voorstraatconcerten door het overmaken van het verschuldigde bedrag op bankrekening 3420 25 058 van Stichting Podium Goeree-Overflakkee met vermelding van Muziek in de Voorstraat, uw mailadres en het aantal plaatsen. Uw reservering is geldig wanneer het bedrag is bijgeschreven. Bij onvoldoende aanmeldingen (of overtekening) behoudt de organisatie zich het recht voor om reserveringen te annuleren met volledige restitutie van het bijgeschreven bedrag.

De organiserende werkgroep bestaat uit Trudy en Teun Mast,  Annette de Roo, Catherine en Kees van Vliet, Godert Wieringa en Coerd de Heer & Mariska van Gent. Stichting Podium verleent medewerking. Het initiatief Vrienden van de Menheerse Haven is een vervolg op de geslaagde bijeenkomst van december 2012, waarbij werd gebrainstormd over de mogelijkheden om de havengeschiedenis van Middelharnis op een attractieve manier in de aandacht te brengen.

Vrienden van de Menheerse Haven zijn bereikbaar via het e-mailadres: menheersehaven@gmail.com. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten mail dan naar dit adres.

Foto (Stichting Podium G-O): Werkgroep (gedeeltelijk) Vrienden van de Menheerse Haven.

Kijk HIER voor gerelateerde berichten.