Vitrine van de maand - Stichting Podium presenteert op 20 locaties op Goeree-Overflakkee een maandelijks wisselende expositie van diverse kunstenaars, schilders, verzamelingen en creativiteit. Deze maand willen zij u wijzen op de tekeningen door Wieneke van Veen uit Stellendam. Het enorme succes van het Vitrineproject is te danken aan de inzet van een aantal vrijwilligers die zorgen voor de wisselingen van de exposities als ook aan de enthousiaste exposanten.

Wieneke van Veen

Wieneke van Veen tekent al vanaf zeer jonge leeftijd. Haar talent wordt al vroeg zichtbaar als zij op de kleuterschool diverse voorstellingen tekent die al dicht bij de werkelijkheid staan. Geen 'kopvoeters', maar figuren compleet met ledematen in de juiste verhoudingen op papier. Niet alleen haar klasgenootjes, maar ook de meesters en juffen vroegen dikwijls om tekeningen. Ook won zij diverse tekenwedstrijden. Het idee om tekenaar te worden kwam nog niet in haar op, boerin worden vond ze een stuk leuker klinken!

 

Na de middelbare school volgde zij een grafische studie aan het Grafisch Lyceum, maar het vele werk achter de computer, het afstand nemen van het traditionele tekenwerk en het 'hokjes-werken' zorgde ervoor dat zij na haar afstuderen de overstap maakte naar de Willem de Kooning academie. In dit tijdperk tekende zij in diverse uiteenlopende stijlen, soms tegen het fotografische aan, waarna de stijl zich ontwikkelde die haar werk zo kenmerkend maakt: een losse levendige lijnvoering, sprekende karakters, fris, helder, veelal met een humoristische twist. Stuk voor stuk vervaardigt met traditionele krijtsoorten en potlood op grote vellen papier. Afgewerkt met heldere kleuren, soms gecombineerd met foto's van structuren zoals jeansstof, muren of asfalt. 

 

Mensen tekenen is nog steeds haar favoriet. Met name portretten. "Het blijft mooi gezichten en houdingen te tekenen waarin karakter en emotie tot uitdrukking komen!" 

Sinds haar afstuderen in 2011 werkt Wieneke voor diverse uitgevers, bedrijven en particulieren. Een jaar later sloot de illustrator zich aan bij het creatieve agentschap 'The Reps' in Amsterdam.

Wieneke haalt haar inspiratie overal vandaan. Alle ideeën die interessant zijn, bewaart zij in een boek en digitaal. Zo kan oud en nieuw verzamelde informatie bruikbaar zijn voor een nieuwe illustratie. 

De jonge illustrator hoopt met deze expositie haar werk meer bekendheid te geven en is benieuwd naar de reactie van de bezoekers.

Wilt u de expositie met uw eigen ogen zien? Vanaf 19 juni 2013 staat de expositie bij de Bibliotheek in Ouddorp. Een locatie overzicht van de overige vitrines kunt u vinden op www.cultuurpleingo.nl

Heeft u ook een bijzondere verzameling of talent dat u wilt exposeren via het vitrineproject,
neem dan contact op met Piroska de Mos (0187) 48 24 00. Ook voor informatie over het Vitrineproject van Stichting Podium kunt u bij haar terecht.