Zeearend boven Quackjeswater gesignaleerd - Vlakbij Ouddorp ligt dit uitgestrekte duingebied. Kom wandelen, fietsen, zwemmen of ga mee met de boswachter op excursie. Je beleeft hier een heerlijk dagje uit in kustnatuur!

Boswachters Ted Sluijter en Matthijs Broere ontdekten tijdens een veldbezoek een cirkelende zeearend boven Quackjeswater. De zeearend wilde gaan landen, maar hij besloot uiteindelijk om in zuidwestelijke richting af te zeilen. Even later werd de vogel boven de Scheelhoek op Goeree waargenomen.

Schijnaanvallen van buizerds

Boswachter Ted Sluijter: “Tijdens de aanwezigheid van de zeearend deden buizerds verschillende keren schijnaanvallen op de 'vliegende deur'. Op de onderstaande foto zie je pas echt hoe immens groot de zeearend is!”

Vliegende deur

Een zeearend heeft een vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm. Hierdoor wordt hij ook de ‘vliegende deur’ genoemd. Zeearenden eten meerkoeten, eenden, vis, aas en voedsel dat ze roven van andere roofvogels. “Deze top-predator heeft een gigantische oppervlakte leefgebied nodig. De grote wateren van de Delta zijn dus extra belangrijk om de zeearend voldoende leefgebied en voedsel te bieden”, vertelt boswachter Ted Sluijter.

Wintergast

De zeearend leeft voornamelijk in Noord-Europa. 's Winters trekken de grote vogels een stukje zuidelijker. In 2006 vond het eerste broedgeval in ons land plaats in de Oostvaardersplassen. Inmiddels broedt de soort op vier plaatsen met als dichtstbijzijnde locatie de Biesbosch.

Wandelen rond Quackjeswater

Benieuwd waar de zeearend gesignaleerd is? De Quackroute voert je rond het sprookjesachtige duinmeer Quackjeswater.

Fotograaf: Cees van Overveld

Bron: Natuurmonumenten